Podcast zona AR: Electronoise vanzemaljci Uochi Toki i doomdrone legende Nadja

Početkom marta koncertnom dvoranom OKC Abrašević prolamali su se zvuci koji su posjetitelje odveli na posebno putovanje. Kultni kanadski duo sa trenutačnom adresom u Berlinu Nadja, zajedno sa prijateljima iz talijanskog benda Uochi Toki u sklopu svoje aktualne turneje po Balkanu, po prvi put posjetili su Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Nadja u Abraševiću: Aidan Baker i Leah Buckareff

Uochi Toki je magmatičan ansambl distorziranih elektronskih beatova, mračnih ambijentalnih droneova i tekućih gličeva podržanih piroklastičkim živim crtanjem u virtualnoj stvarnosti, projektovanim na ekran. Dvojac Matteo “Napo” Palma i Riccardo “Rico” Gamondi spustili su nas u samu srž improvizacije, dramskom 3D animacijom, farbanjem znakova, predstavljajući svoj aktualni VR/electronoise set koji trenutno nose Europom, o kojem je više bilo riječ u razgovoru koji su Napo i Rico dali za naš radio.

Uochi Toki u Abraševiću

Nakon futurističkog VR nojza, spektakularan drone ritual priredili su Aidan Baker i Leah Buckareff, legendarni duo Nadja koji svira još od 2005. godine. Žanrovski se Nadju svrstava pod ambient doom, dreamsludge ili metalgaze – karakterističnu kombinaciju atmosferične teksture showgazea i ambijentalne/elektroničke muzike s težinom, gustoćom i omjerom metala, noisea i industriala. Iza sebe imaju velik broj albuma za različite underground izdavačke kuće te vlastitu Broken Spine Productions, a obišli su skoro cijeli svijet, dijeleći binu s velikanima poput Earth, OM, Khanate, Neurosis i Godflesh. Njihov posljednji, kolaborativni album Labyrinthine, trenutna turneja po Balkanu i Mediteranu te potraga za neposrednošću zvuka neke su od tema o kojima smo porazgovarali s Leahom i Aidanom.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika:
Uochi Toki & Nadja – Saturn, Jupiter
Uochi Toki – Volgio Sentire Le Urla Del Re
Uochi Toki – LFDEDC
Nadja – Labyrinthine
Nadja – Necroausterity

👂 Poslušaj: 👇


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više