Napravljene “solarne” ćelije koje se pune po noći

Foto: AutoEvolution

Konvencionalna solarna tehnologija upija zrake Sunčeve svjetlosti i pretvara ih u energiju. Koliko god se činilo čudnim, postoje materijali koji mogu obrnuti proces – proizvoditi energiju dok isijavaju toplinu natrag u hladno noćno nebo, prenosi index.hr.

Tim inženjera iz Australije upotrijebio je tehnologiju koja se obično koristi u naočalama za gledanje tijekom noći kako bi na specifičan način proizveli energiju.

Njihov prototip za sada generira malu količinu snage i malo je vjerojatno da će konkurirati drugim izvorima obnovljive energije, ali bi se mogao pokazati korisnim u kombinaciji s postojećom fotonaponskom tehnologijom i iskoristiti malu količinu energije nastalu pri hlađenju solarnih ćelija nakon dugog, vrućeg dana.

Za sada nedovoljno efikasna

“Fotonaponska tehnologija je umjetni proces pretvaranja Sunčeve topline u energiju. Termoradijativni proces je sličan tome; mi preusmjeravano energiju u infracrvenom zračenju s tople Zemlje u hladni svemir”, rekla je fizičarka Phoebe Pearce sa Sveučilišta New South Wales.

Postavljanjem atoma u materijal koji “vibrira” od topline, prisiljavate njegove elektrone da generiraju niskoenergetske valove elektromagnetskog zračenja u obliku infracrvene svjetlosti; što ima potencijal da pokrene mali nalet struje.

Zagrijan na oko 20 stupnjeva Celzijevih, jedan od testiranih MCT fotonaponskih detektora generirao je snagu od 2.26 milivata po četvornom metru. Doduše, to nije dovoljno ni za zagrijavanje vode za kavu. Za tako nešto bi bilo potrebno postaviti MCT panele na nekoliko gradskih blokova.