NASA-in rover poslao razglednicu s Marsa

Foto: NASA

NASA-in rover Curiosity početkom travnja na nekoliko je dana bio u hibernaciji zbog softverske nadogradnje. Između 3. i 7. travnja na njegovo je računalo instalirano čak 180 individualnih nadogradnji s kojim su poboljšanje njegove brojne opcije. Nakon softverskog updatea Curiosity je sada brži, njegove se gume manje troše, poboljšano je i procesuiranje snimljenih fotografija itd.

Samo dan nakon toga, 8. travnja rover je nastavio s fotografiranjem Crvenog planeta, a NASA je ovaj tjedan objavila jednu takvu razglednicu snimljenu s njegovom kamerom. Slika koja vidite zaista je fascinantna, no ona ipak nije rezultat samo fotografskih sposobnosti marsovskog rovera, već je veliku ulogu u njoj imala i naknadna računalna obrada. Rover je fotografiju snimio na mjestu nazvanom Marker Band Valley, na kojem je prošle godine otkrio naznake drevnog jezera.

Slika se sastoji od dvije fotografije – jedna je snimljena ujutro, a druga poslijepodne, a kombinacijom sunčeva svjetla iz dva različita kuta dobiva se slika koja je puno bogatija detaljima u odnosu na klasičnu fotografiju, objasnili su iz NASA-e. Ono što je zanimljivo jest da su obje fotografije u originalu zapravo crno-bijele, dok su boje dodane naknadno kako bi se naglasile formacije stijena te dodale jutarnje i popodnevne boje neba.

Na NASA-im stranicama, osim ove fotografije, objavljena je i dodatna fotografija na kojoj su upisana objašnjenja onoga što vidimo na njoj. Tako su opisani dijelovi rovera koji su vidljivi na fotografiji, njegovi tragovi na Crvenom planetu te doline i uzvisine na Marsu. NASA ne preferira snimanje ovakvih fotografija (ovo je tek druga snimljena na takav način) jer za njihovo snimanje rover mora cijeli dan provesti na istom mjestu, što ograničava količinu podataka koje može prikupiti tijekom dana, prenosi zimo.hr.