NASA tvrdi da bismo u slučaju dolaska razorne solarne oluje ipak imali malo vremena za reagiranje

Foto: NASA

NASA-ini znanstvenici užurbano su počeli primjenjivati modele umjetne inteligencije na podatke o solarnoj oluji kako bi razvili sustav ranog upozorenja, za koji misle da bi planet mogao obavijestiti oko 30 minuta prije nego što potencijalno razorna solarna oluja pogodi određeno područje na Zemlji, prenosi zimo.hr.

Navedeno vrijeme upozorenja proizlazi iz činjenice da svjetlost putuje brže od izbačenog materijala sa Sunca tijekom solarnih oluja. Solarne oluje u nekim događajima, poput one koja je pogodila Quebec prije otprilike 35 godina, mogu prekinuti opskrbu električnom energijom satima. Ekstremniji događaji, kao što je događaj u Carringtonu, koji se dogodio prije više od 150 godina, mogli bi uzrokovati veliko uništenje električne i komunikacijske infrastrukture ako bi se u današnje vrijeme ponovili.

Otkud dolaze podaci koje novi sustav koristi?

Tog problema znanstvenici su ipak odavno već svjesni i nisu dosad provodili vrijeme ne čineći ništa po tom pitanju. U trenutačnoj točki znanstvenog istraživanja Sunčeva sustava mnoštvo satelita koji gledaju u Sunce mogu se koristiti i za prepoznavanje Sunčevih nasilnih epizoda opasnih po Zemlju. Neki od tih satelita uključuju ACEWindIMP-8 i Geotail, koji su dostavljali podatke NASA-inu timu. Ali, kao što vam svaki istraživač umjetne inteligencije može reći, da biste razvili prediktivni model, morate mu reći što je cilj njegova predviđanja.

Jednostavna spoznaja da je solarna oluja na putu prema Zemlji tek je jedan dio bitke jer također moramo znati kakav će učinak imati na Zemlju jednom kad do nje i stigne. Znanstvenici su isto tako prikupili podatke sa površinskih stanica, koje su također bile pogođene nekim olujama koje su sateliti otkrili.

Predviđa solarne oluje u samo jednoj sekundi

Tek su onda počeli s treniranjem modela dubokog učenja i nazvali ga DAGGER. Riječ je o sustavu koji ima neke prilično impresivne specifikacije u usporedbi s postojećim prediktivnim algoritmima koji su pokušali učiniti isto. Najznačajnije je njegovo povećanje brzine. Znanstvenici, predvođeni Vishalom Upendranom iz Međusveučilišnog centra za astronomiju i astrofiziku u Indiji, tvrde da DAGGER može predvidjeti jačinu i smjer solarne oluje za manje od jedne sekunde te da je sposoban napraviti predviđanje svake minute, što je vrlo impresivno.

Ranijim algoritmima trebalo je toliko dugo vremena za ista predviđanja da zapravo ne bi ostalo gotovo nimalo vremena za upozorenje prije nego što opasna solarna oluja pogodi Zemlju. Koje bi područje na Zemlji solarna oluja mogla pogoditi i dati mu pravovremenu obavijest o tome, isto tako je bio izazov. No, DAGGER je tu otišao korak dalje i njegovo predviđanje obuhvaća sva potencijalna područja udara na Zemlji.

DAGGER radi na platformi otvorenog koda, upravo u pravo vrijeme za prikupljanje mnoštva podataka dok se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg solarnog ciklusa 2025. godine. To komunalnim i komunikacijskim tvrtkama daje ipak neko vrijeme da integriraju DAGGER u svoje sustave procjene prijetnji, prije nego što solarni ciklus dosegne vrhunac, a solarne oluje postanu još opasnije.