Nedovršeni razgovori o dijalogu, mostu i Europi: intervju sa Krzysztofom Czyżewskim

Foto: Monika Bazina

Klub knjige ‘Ivo Andrić’ ugostio je poljske pisce Krzysztofa Czyżewskog i Łukasza Galuska 13. decembra, koji su održali predavanje na kojem su podijelili svoja mišljenja i ideje o dijalogu, mostu i Europi. Razgovor je moderirao počasni konzul Republike poljske Husein Oručević, a prevoditeljica s poljskog na b/h/s jezike bila je Tanja Miletić Oručević.

Povodom ovog događaja razgovarali smo sa Krzysztofom Czyżewskim. Krzysztof je pisac, umjetnik, filozof, pozorišni reditelj, urednik. Glumac ansambla eksperimentalnog antropološkog pozorišta “Garđenjice” (1978-1983), urednik underground časopisa “Čas kulturi” (1983-1988). Su-osnivač i predsjednik Borderland Fondacije (1990) i direktor Centra “Pogranične umjetnosti, kulture i narodi” (Borderland of Arts, Cultures and Nations, Sejny). Sa svojim timom je revitalizovao kuću koja je nekada pripadala Česlavu Milošu u Krasnogrudi i tamo osnovao Međunarodni centar za dijalog 2011. godine.

U razgovoru sa Krysztofom dotakli smo se njegove filozofije mosta, dijaloga među narodima, zajedništva i suživota, pojmova poput ksenopolis, koji je i dio naziva njegove zadnje knjige Toward Xenopolis, ali smo razgovarali i o trenutnoj situaciji u Ukrajini te vidi li Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji u skorije vrijeme.

Pripremio: Nikola Rončević

Muzika: Simon and Garfunkel – Bridge over Troubled Water