Nepotisnuta subjektivnost – Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti

‘Nepotisnuta subjektivnost – Pojmovnik kritike izvedbenih umjetnosti’ jedan je od više pojmovnika koji pokušavaju govoriti o kritici različitih umjetničkih polja, ne otvarajući previše prostora pogledu unazad ili lamentaciji o navodno izgubljenom statusu kritike danas. Pojmovnik tematizira različite pristupe kritičkom pisanju izvedbenih umjetnosti, ali i bilježenju novih prostora i mogućnosti izvedbe koji omogućuju i novi život same kritike.

Publikacija je nastala kao dio niza izdanja u sklopu projekta ‘Svijet oko nas – Metamorfoze pojma kritike’ i dio je programa ‘Kritika – jučer, danas, sutra’, a kroz partnersku suradnju Kurziva i Kulturtregera iz Zagreba, SCCA iz Ljubljane, SEEcult.org iz Beograda i Kontrapunkta iz Skopja.

Osvrt Ronalda Panze na ovo izdanje poslušaj u posljednjem izdanju emisije Kritički zabavnik:

Publikaciju čine tekstovi Une Bauer o autentičnosti, izvedbi i vrednovanju u kontekstu društvenih mreža, Mile Pavićević o (ne)mogućnosti pisanja o plesu, Ivana Medenice o institucijama i kritici, Hane Sirovice o queeru i izvedbenim umjetnostima, Nataše Govedić o afektima i kritici, te Maria Kikaša o političnosti izvedbe. Dizajnirao Zoran Đukić. Urednici su Marija Krnić i Lujo Parežanin.

Čitaj/skini publikaciju:

https://drive.google.com/file/d/1x7cigeFbbTuVvtm6b0CBEAhk3O13xkcL/view