NGG ZNIPP: 4. aprila Javna rasprava o Nacrtu dopune Prostornog plana

Građani Mostara izražavaju sve veću zabrinutost zbog nedovoljne transparentnosti i potencijalnih nepravilnosti u procesu izrade Dopune Prostornog plana HNK/Ž, saopšteno je iz NGG Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru.

Uvid u Nacrt dopune Prostornog plana imate do 4. aprila 2024. godine,  nacrt možete vidjeti i online (https://skupstina-hnz-k.ba/) ili u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K (Stjepana Radića br. 3, Mostar) – radnim danom od 9:00 do 11:00 sati.

Javnost je pozvana da sudjeluje u procesu javne rasprave koja će se održati 4. aprila 2024. godine, u Skupštini HNŽ/K s početkom u 10 sati.

Tada će građani imati priliku iznijeti svoje prijedloge i mišljenja, kako pismeno Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ/K, tako i usmeno.

Kako se navodi u saopštenju za javnost iz NGG”Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru”, nedostatak jasnih smjernica i nedostatak usklađenosti sa nadređenim prostornim planovima Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) dodatno komplicira situaciju.

Postavlja se pitanje legalnosti planova jedinica lokalne samouprave (JLS) koji se ne usklađuju sa nadležnim prostornim planovima.

Građani također izražavaju bojazan da će se putem ovih dopuna izvršiti nezakonito prilagođavanje kantonalnog prostornog plana postojećim planovima nižeg nivoa, zaobilazeći procedure propisane za izradu kompletnih kantonalnih prostorno-planskih dokumenata.

Uzimajući u obzir značajne nedoumice i potencijalne probleme koji su postavljeni pred javnost, apelira se na sve relevantne institucije da osiguraju transparentnost i zakonitost u procesu izrade Dopune Prostornog plana HNK/Ž.

Građani traže pravo da sudjeluju u procesu donošenja odluka koje se tiču njihove zajednice, kako bi se osigurala održiva budućnost i zaštita životne sredine.

(AbrašRadio)