Nojizu i O:X na balkanskoj turneji: Bez gradnje zajednice scena ne opstaje

Švicarski sastavi Noijzu i O:X ove godine su zajedno na četverotjednoj turneji po Balkanu od 16. srpnja do 7. kolovoza, a protekle sedmice domaćin im je bio i OKC Abrašević.

Noijzu – Luis Sanz i Shuyue Zhao Miyao @OKC Abrašević / Boris Filipić

Sastav za slobodnu improvizaciju Noijzu nastao je 2017. godine kao duo buke uz uporabu vokalnih konvulzija, gitare, predmeta i bubnjeva. Ovaj inovativni sastav eksperimentira s akustičnim zvukom i elektronikom, stvarajući jedinstvenu glazbenu kombinaciju. Pravi obris je dobio kad im se pridružila kineska klarinetistica Shuyue Zhao Miyao.

Luis Sanz, osnivač sastava, svoju umjetničku viziju iznosi kroz sintetičke zvukove, računalnu grafiku i fizička, audiovizualna iskustva. Njegove instalacije istražuju odnos između tijela i prostora, stvarajući jedinstvene zvučno-imaginarno dimenzije koje uključuju video, zvučne objekte, svjetlost i terenske snimke. Luis Sanz također je poznat kao talentirani glazbenik koji koristi programiranje kako bi razvio ritmičke tehnike i algoritamske procese modulacije i generacije uzoraka na digitalnim i analognim uređajima. Njegovi glazbeni radovi integiraju buku, ritmove, obrađene terenske snimke i ekstremnu računalnu glazbu. Nastupao je diljem svijeta s elektronsko-akustičnim noise duom Noijzu i kao samostalni umjetnik.


O: X – Paula Sanchez i Tobias Pfister @OKC Abrašević / Boris Filipić


O: X, duo projekat čine Paula Sanchez (elektronika, glas, violončelo) i Tobias Pfister (saksofon). Njihova glazba je uvijek improvizacija, istraživanje višeslojne strukture individualnih dijelova koji se stapaju i prepliću u nevjerojatnu cjelinu. Njihove melodije se kreću od surove, zahtjevne prisutnosti do tajnovitih sjena, a ritmički obrasci pružaju dodatnu dubinu njihovim glazbenim svjetovima.

Ova dva glazbena projekta sa bazom u Zurichu u Švicarskoj okupljaju članove iz Perua, Kine, Argentine i Švicarske, a u razgovoru za AbrašRadio poslušajte njihove dojmove Mostara, iskustva internacionalnog umjetničkog djelovanja i očekivanja od balkanske turneje.

Razgovarao: Nikola Bačić
Tonska realizacija: Boris Filipić

Poslušaj: