Švicarski Noijzu i O:X večeras stvaraju buku u OKC Abrašević

Pridružite nam se večeras, 18.juna., dok uživamo u zvucima Noijzu i O:X!

NOIJZU, eksperimentalni sastav iz Švicarske, okuplja muzički senzibilitet Miao Zhao i Luis Sanza. Od svog osnivanja 2018. godine, ovaj kinesko-peruanski duo posvetio se istraživanju fuzije akustičnih zvukova i sintetičkih zvučnih entiteta. Njihov pristup kombinira zavodljive zvukove bas klarineta s analognim i digitalnim signalima. Rezultat je neumoljiva kombinacija ekstremnih akustičnih dinamika, složenih tekstura i širokog sprektra zvučnih izraza koji variraju od minimalizma do intenziteta i konfrontacije.

O:X, švicarsko-argentinski duo sastavljen od Paula Sanchez i Tobias Pfister, također će biti dio ove glazbene avanture. Njihova kreativna vizija usredotočena je na slojevito kombiniranje akustičnih i elektroničkih elemenata kako bi stvorili složene zvučne pejzaže.  Njihovi nastupi se bez napora kreću između sirovih ritmičkih uzoraka i eterilnih sjena, pletući višestruke slojeve koji se mogu naglo završiti ili u natprirodnim svjetovima.

Sastavni dio njihove glazbene avanture je želja za suradnjom i slavljenjem balksanse eksperimentalne glazbene scene. S obzirom na to, kako NOIJZU tako i O:X cijene kulturnu razmjenu i s oduševljenjem sudjeluju u snimanju i izvođenju s lokalnim glazbenicima tijekom svoje turneje. Kroz poticanje ovih suradnji, sastavi teže stvaranju značajnih veza, obogaćivanju svojih umjetničkih istraživanja te predstavljanju raznolikih glazbenih izraza balkanske underground scene.

“Oduševljeni smo što započinjemo ovu uzbudljivu turneju i što ćemo podijeliti naše glazbene intenzitete s balkanskom publikom,” entuzijastično kaže O:X. “Tijekom bliske suradnje s lokalnim umjetnicima, naša je namjera isplesti raznolika glazbena iskustva, te prihvatiti i proslaviti živopisnu raskoš balkanske eksperimentalne glazbe. Srdačno pozivamo sve da nam se pridruže na ovoj uzbudljivoj avanturi,” dodaje NOIJZU.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).