O devastaciji Partizanskog spomen-groblja u Mostaru: Ranko Britvić (VeDRA Split)


Povodom devastacije Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, više desetina građana okupljenih oko Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar održalo je protest s kojeg je poručeno da je ovo okupljanje glas za slobodu, razumijevanje, Mostar i BiH. Građani su se okupili pod parolom – Recimo neofašizmu „ne”. Partizansko spomen-groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine i djelo je čuvenog beogradskog arhitekte Bogdana Bogdanovića. Bilo je jedan od najmonumentalnijih antifašističkih spomenika na Balkanu.

Tokom i nakon posljednjeg rata groblje je potpuno devastirano, u zapuštenom je stanju i iscrtano neprimjerenim grafitima. U januaru ove godine na Partizanskom spomen-groblju osvanuli su uvredljivi grafiti, nacistički simboli i poruke. Na ulazu u spomenički kompleks, na crvenoj podlozi iscrtani su nacističke svastike, kao i ustaški simbol, slovo “U” s pridodanim križem. Pojavili su se i poruke – “Tito je mrtav”.

Podršku građanima i antifašistima Mostara dali su i članovi Udruge veterana Domovinskoga rata i antifašista iz Hrvatske. Njihov predsjednik Ranko Britvić istaknuo je kako ova huliganska akcija nije događaj samo jedne države, jednog grada, nego cijele regije, Europe pa i svijeta. Izrazio je uvjerenje da će najprije javnost ovoga grada reagirati na ovaj vandalski i anticivlizacijski čin, a zatim i da će institucije uraditi svoj dio posla i privesti pred lice pravde počinioce.

Za AbrašRadio govori Ranko Britvić, predsjednik Udruge veterana Domovinskoga rata i antifašista iz Hrvatske.

🎙️ Pripremio Husein Oručević

🎧 Muzika:
🎹 Tryo Zebda – Bella Ciao

👂 Poslušaj: 👇