OKC Abrašević: Strategija koja pokreće mlade (Hotel Mostar, 27. marta)

Da strukturalna podrška za razvoj mladih ljudi u našem gradu izostaje je evidentna stvar. Većina postojeće podrške svodi se na individualne projekte koje realiziraju nevladine organizacije, obično sredstvima međunarodnih organizacija i ambasada, što ne uspijeva dovesti do značajnije promjene stanja s obzirom na to da te aktivnosti nisu uvezane i strateške. Dodamo li ovom stanju neprilagođen i zastario obrazovni sistem, uistinu se uspjeh može svesti samo na postignuća pojedinaca kojima se hvalimo tek kada ostvare zapažene rezultate u svojoj sferi djelovanja.

Danas se mladi susreću s mnogim problemima i izazovima, koje nerijetko ne znaju sami prevazići, zbog čega lutaju ili odlaze putevima koji nisu plodonosni za njihovu budućnost. Postojanje strategije je nužno kako bi se osmislile, povezale i podržale aktivnosti koje imaju za cilj poboljšanje trenutnog položaja mladih u našem gradu.

OKC Abrašević stoga organizuje panel koji će okupiti stručnjake/inje iz više oblasti, kao i sve interesne skupine, na čelu s aktivnim nevladinim organizacijama koje imaju iskustvo i informacije ‘s terena’, a cilj panela je (ponovo) pokrenuti priču, ali i potaknuti na proces izrade efikasne strategije za mlade u Mostaru, što će zahtijevati mnogo iskusnog i kvalifikovanog kadra.

Panelisti:
Zaim Memić, Vijeće mladih Grada Mostara
Arnela Memić
, Centar za psihološku podršku ‘Sensus’
Amar Husnić, OKC Abrašević
Jasmin Pandur, predsjednik Komisije za mlade pri Gradskom vijeću Grada Mostara
Sabina Memić,
viši samostalni referent za odnose sa NVO i vjerskim zajednicama Grada Mostara
Adela Gosto
, članica Komisije za mlade pri Gradskom vijeću Grada Mostara

Panel će se održati 27. marta u konferencijskoj sali Hotela Mostar s početkom od 10:45 h. Pozivamo sve zainteresovane građane i građanke na diskusiju o mladim ljudima, njihovim potrebama i problemima, te o tome kako strukture vlasti trebaju pomoći mladima da se razvijaju, uče i naposljetku ostanu graditi našu zajednicu.

Panel se održava u okviru projekta Mostar – Prostori koji pokreću koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

🗓️ Ponedjeljak 27.marta u 11 h, konferencijska sala Hotela Mostar

Prijavite se možete na linku.