Omladinska banka Mostar s 26.050 KM finansira projekte i mikrobiznise mladih

Četvrtu godinu za redom Omladinska banka Mostar finansira društveno odgovorne projekte i mikrobiznise mladih Mostarki i Mostaraca.

Ove godine, nakon procesa mentoriranja i selekcije, te provedenog javnog poziva, odobreno je osam projekata mladih ukupne vrijednosti 26.050 KM sufinansiranih u iznosu 14.400 KM iz fonda Omladinske banke Mostar, od čega 8.640 KM Grad Mostar i 5.760 KM Fondacija “Mozaik”, te tri mikrobiznisa ukupne vrijednosti 6.000 KM, od čega 3.000 KM sredstava osigurava Grad Mostar i 3.000 KM Fondacija “Mozaik”.

Prema riječima Sabine Memić, više samostalne referentice za odnose s nevladinim organizacijama Grada Mostara, projekt omladinskih banaka funkcionira širom Bosne i Hercegovine, a specifičnost je ta što mladi apliciraju, ali i evaluiraju predložene projekte.

“Cilj ovog projekta je da se mladi involviraju u društvene sfere, tako što osmišljavaju projekte ili pokreću vlastite mikrobiznise uz našu podršku. Mladi sami razvijaju ideje i apliciraju na našoj web platformi, a mladi volonteri, članovi Odbora Omladinske banke Mostar, pružaju podršku aplikantima”, kazala je Memić.

Podržani projekti odnose se na uređenje parkova, postavljanje kanti za smeće, obnovu i opremanje igrališta i sportskih terena i slično, dok će sredstva odobrena za tri mikrobiznisa bi usmjerena na projekt iz oblasti pčelarstva, otvaranje ugostiteljskog objekta i otvaranje frizerskog salona.

O uspješnosti ovoga projekta, dodala je Memić, govori podatak da mikrobiznisi koji su protekle tri godine financirani sredstvima Omladinske banke Mostar i dalje egzistiraju.

(Fena/AbrašRadio)