Pakkyōne (Italija) u OKC Abrašević: Komunikacija bez lica i očiju

U sklopu Pakkyōne Tour 2023 Valerio Mirone, Pakkyōne Guur, italijanski umjetnik, predstavit će svoj rad mostarskoj publici 11. novembra sa početkom u 21 h.

Pakkyōne je lutka obučena u pohabanu odjeću, sigurnosne igle i krpe pronađene u maloj napuštenoj seoskoj kući. Ne može da govori, ali komunicira čudnim jezikom, sačinjenim od zvučnih grafema i pokreta glave. Njegove glasne žice, spojene su kanapom i smolom u koju su natopljeni listovi mente, stružu zrak i često bivaju uništene. Od šupljeg drveta isklesao je perforiranu citru i sastavljao bizarne trikove udarajući kamen, bakar i rastopljeno olovo. Izgrađen je bez lica i očiju, ponekad posuđuje maske raznih oblika kako bi promatrao svijet i izbjegao spoticanje.

Valerio Mirone je multiinstrumentalista i poznavalac grlenog i višeharmonijskog pjevanja, u prošlosti je nastupao kao glumac i kompozitor za Teatro del Baglio di Villafrati, za koji je snimio trostruki album Stefana d’Arriga posvećen Horcinu Orki. Profesor je japanskog jezika u srednjim školama, član Contemporary Sounds Unity Lelija Giannetta i vanjski saradnik u Italijanskom institutu za kulturu u Tokiju i kulturnom udruženju Curva Minore za savremenu muziku. Trenutno radi kao prevodilac, muzičar i izvođač: Utveggi (4 albuma, turneja u Japanu), pakkyōne (album koji će biti objavljen 2023. i predstojeća turneja po Evropi u novembru/decembru 2023.), onogatari i Wadi Ansambl Merza Fondacija su neki od projekata čiji je dio.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).