Partizansko groblje u Mostaru uvršteno među 7 najugroženijih mjesta baštine 2023 u Europi

Partizansko groblje u Mostaru uvršteno je među sedam najugroženijih mjesta baštine 2023. godine u Europi, objavila je Urbana kuća IDEAA Mostar, nominator za program 7ME 2023 u partnerstvu sa Galleria DESSA iz Ljubljane i Europa Nostra Srbija.

Foto: AbrašRadio

Ističu da su sretni što je na ovu važnu listu uvršteno Partizansko spomen groblje u Mostaru, te da je velika odgovornost ali i čast postati dio ovog programa.

“Partizansko spomen groblje u Mostaru kao i njegov “Ukleti graditelj” kako je sebe nazivao arhitekt Bogdan Bogdanović, zaslužili su”, navode u svojoj objavi.

Naglašavaju da ovaj spomenik nije samo remek djelo kojeg je stvorio poznati arhitekta Bogdan Bogdanović i prekrasna konstrukcija velike estetske vrijednosti, nego mnogo više od toga.

To je po njihovim riječima, “mjesto gdje je cijela generacija naših građana ostvarila intimnu vezu sa mladima, roditeljima sa djecom, golupčićima, svi su pronašli svoje želje mjesto za opuštanje, šetnju, igru, sanjarenje… Štoviše, ta mirna i sanjiva oaza okružena zelenom, bujnom vegetacijom, posljednje je počivalište naših brojnih predaka, pretežno mladih ljudi, čija nas je antifašistička borba uvijek učinila ponosnim”.

“Grad mrtvih koji gleda grad živih”, kako su naglasili dobio je još jednu priliku, kao i “njegov stariji brat Stari most, koji je doživio sličnu sudbinu i uzdigao se kao Feniks iz pepela, sada 400 godina mlađi i jednako važan za kontinuitet grada, na pozornici je”.

Izrazili su nadu da će svi građani Mostara razumjeti i prihvatiti da je ovo za sve nas i da će revitalizacija nekropole još jednom biti oaza mira gdje će se neka nova djeca, mladi i odrasli družiti i graditi novi odnos sa mjestom.

Naglašavaju da su zahvalni što je Europa Nostra prepoznala važnost i ljepotu Partizanskog memorijalnog groblja u Mostaru kao europsku vrijednost uz nadu da će se uz njihovu pomoć, moći vratiti, u nekadašnju slavu, na sveobuhvatan, dostojanstven i održiv način.