‘Piralen naš svagdašnji’ u Mostaru: promocija dokumentarnog filma i razgovor

Dokumentarni film “Piralen naš svagdašnji” ovog petka, 23. jula 2021. godine bit će prikazan u Mostaru u prostorijama OKC Abrašević (Alekse Šantića 25) od 19 sati.


Nakon filma planiran je razgovor u kojem uće učestvovati: Šejla Šehabović, Marko Gačnik, Boris Filipić, Damir Arsenijević, Sanja Horić i Azra Jašarević. Moderacija: Adnan Gavranović. Film “Piralen naš svagdašnji” nastao u koprodukciji Udruženja Front slobode iz Tuzle i Udruženja Radnička solidarnost iz Banjaluke, a u sklopu platforme Zemlja–Voda–Zrak (ZVZ). Autorski tim filma čine tuzlanske rediteljice i producentice Azra Jašarević i Sanja Horić, te banjalučki novinari Gordana Katana i Erduan Katana. Film “Piralen naš svagdašnji” govori o postratnoj privatizaciji u banjalučkom industrijskom kompleksu Incel, koja je dovela do nepropisnog skladištenja i zbrinjavanja toksičnog ulja piralen, te zagađenja životne sredine i vode.

U sklopu projekta nastao je i strip “Zemlja-Voda-Zrak” koji govori o nekoliko odvojenih slučajeva zagađenja okoliša u BiH. Autorski tim koji potpisuje strip su urednik i profesor Damir Arsenijević – osnivač platforme ZVZ, te književnica Šejla Šehabović i ilustrator Marko Gačnik. Jedan od “junaka” ovog stripa je i novinar i politolog Husein Oručević iz Mostara, koji se u sklopu platforme ZVZ bavio opsežnim istraživanjem i izvještavanjem o problemu deponije Uborak u Mostaru.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI).

“Zemlja-Voda-Zrak” je platforma u okviru koje se utemeljuje i razvija ekološka humanistika u Bosni i Hercegovini kroz produktivnu saradnju između aktivizma, nauke i umjetnost. Više informacija o događaju i cijeloj platformi možete naći na web stranici platforme www.zemljavodazrak.com ili na e-mail adresi ug.front.slobode@gmail.com, kao i na Facebook eventu.

Kontakt osoba: Damir Arsenijević, osnivač platforme “Zemlja-Voda-Zrak”