Počela blokada deponije Uborak

Članovi Inicijative “Jer nas se tiče” i stanovnici naselja sjevernog mostarskog predgrađa, jutros od 07.00 sati, počeli su novu blokadu deponije Uborak.

Razlog za blokadu je, kako navode iz Inicijative, što je situacija na deponiji gora nego ikada.

“Naši zahtjevi su od prvog dana isti: zatvaranje deponije, izmještanje na drugu lokaciju, zaštita okoline i podzemnih voda od zagađenja“ rekao je nekadašnji predsjednik a sada član Inicijative „Jer nas se tiče“ Omer Hujdur te dodao kako gradske vlasti nastavljaju sa ignoriranjem problema.

“Ne nude rješenje! Nema naznaka gdje će biti nova deponija i njena postrojenja. Mi nećemo čekati na dugoročna rješenja koja oni nameću, jer je to pokušaj bacanja magle u oči stanovnicima i ljudima okupljenim oko inicijative” rekao je on.

Posljednji put kada su se odlučili na blokadu deponije bilo je u decembru 2019. godine.

Tokom jučerašnjeg dana oglasili su se i gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić u zajedničkoj izjavi te poručili kako je gradska uprava uradila sve što je u njihovoj moći da se ovaj problem riješi, da je Inicijativa ta koja opstruira proces i kako neće dozvoliti da se Mostar dovede u ekološki lošu situaciju.

Predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić izrazio je žaljenje što se s Inicijativom nije moglo doći do dogovora te ju je nazvao političkom organizacijom.

Gradonačelnik Mario Kordić je rekao kako je Inicijativa iskoristila mogućnost pravnog opstruiranja procesa te time produžila vrijeme rješavanja ovog problema.

Komentarišući izjave kako je blokada projekat stranke Narod i pravda, Hujdur ističe kako im izjave ne stoje.

„Inicijativa postoji mnogo prije od osnivanja Naroda i pravde na ovim prostorima. Nikada niti jedna politička organizacija nije ostvarila niti će ostvariti utjecaj na udruženje. Cilj udruženja je zaštita građana od ovakvih političara kao što su njih dvojica, čije su ambicije političke i iznad interesa građana”dodao je Hujdur.

Ispred deponije se nalaze i jake policijske snage.

(AbrašRadio)