Počelo obilježavanje 47 godina rada Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru

Obilježavanje 47. godina uspješnog rada, razvoja i djelovanja Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru počelo je danas sjećanjem na likove i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujku.

Foto: Fena

Projekcija filma u znak sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića i Midhada Hujdura Hujke te polaganje cvijeća na njihovu spomen bistu i spomen ploču su prve u nizu aktivnosti obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru koje će trajati do 17. februara.

Univerzitet nosi naziv po Džemalu Bijediću – Mostarcu, koji je bio bh. političar i peti predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFR Jugoslavije i smatra se jednim od najutjecajnijih Bošnjaka 20. vijeka, a Univerzitet je smješten u okviru Univerzitetskog sportsko-rekreacionog centru (USRC) “Midhad Hujdur Hujka”.

„Današnji dan je, pored sjećanja na lik i djelo Džemala Bijedića po kojem je naš Univerzitet dobio ime, posebno posvećeno sjećanju na lik i djelo dobitnika Zlatnog ljiljana i nositelja Ordena oslobodilačkoga rata Midhada Hujdura Hujke. Hujka je bio simbol poštenja, hrabrosti i odbrane, ne samo ovog dijela BiH, a univerzitetski kampus se nalazi u okviru USRC ‘Midhad Hujdur Hujka’“ rekla je rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović.

Programom obilježavanja, sutra će biti otvorena sportska dvorana ”Sport i zdravlje”, a istim povodom u saradnji s Unijom studenata bit će održan turnir u stolnom tenisu.

Svečana sjednica Senata Univerziteta je najavljena za 14. februara u Centru za kulturu Mostar.

Univerzitet će ugostiti zvanice iz akademskog i društveno-političkog života.

U okviru Svečane sjednice rektorica Univerziteta prof. dr. Alena Huseinbegović će dobitnicima uručiti rektorove nagrade i priznanja Univerziteta.

Promocija izdavačke djelatnosti, te naučno-istraživačkih i međunarodnih projekata će biti upriličena u četvrtak 15. februara, dok je petak predviđen za promociju doktora nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Kao finalna aktivnost, kojom će se zaključiti program obilježavanja 47. godišnjice Univerziteta, je svečana promocija i dodjela diploma koja će biti održana u subotu, 17. februara u Sportskoj dvorani Sjeverni logor.

(Agencije/AbrašRadio)