Mostovi Hercegovine 2021 (Poziv na učešće)

OKC Abrašević i AbrašRadio pozivaju te da učešćem u novom ciklusu edukativnog medijskog projekta Mostovi Hercegovine pomogneš otkrivanju priča koje povezuju.



Šta je zapravo Hercegovina, gdje je i kada? Koje su sve njene čari? – Njena klima, njene rijeke? Njeni ljudi, njihov rad – njegova ostavština? Kako Hercegovina zvuči, a kako je zvučala nekad? Koja njena mjesta su najživlja, a koja nikako ne smiju ostati nezapisana?

Repertoar pitanja o zajedničkom nam podneblju uvijek raste.

OKC Abrašević i AbrašRadio otvaraju drugi po redu ciklus edukativnog medijskog projekta Mostovi Hercegovine.

U novom ciklusu i dalje pažljivo osluškujemo tajne njenih jedinstvenih prirodnih bogatstava, ali nas zanimaju i putevi njene graditeljske baštine te raznovrsna arhitektura njenih gradova. U posebnom fokusu bit će i njeni ljudi – prošlo i savremeno teatarsko, književno i pjesničko stvaralaštvo, kao i muzičke scene koje je izrodila.

Možda o nečemu od navedenog već znaš mnogo, možda o nečemu tek želiš saznati više?

Pomozi nam otkriti neispričanu Hercegovinu. Pridruži se istraživanju i bilježenju priča našeg prostora, a uz mentorsku podršku nauči i kako ih najbolje ostvariti medijski.

Ovogodišnji program počinje već krajem aprila, a trajat će ukupno 6 mjeseci. Čine ga četiri istraživačka područja, svako predvođeno odabranim mentorom/icom. Pronađite svoje:

1. Urbanizam, arhitektura i ekologija Hercegovine (mentorica Senada Demirović-Habibija)
2. Hercegovačka književnost i poezija (mentorica Anita Pajević)
3. Alternativna muzička scena Hercegovine (mentor Damir Avdić Diplomatz)
4. Hercegovačka teatarska scena (mentor Ronald Panza)

Mentorski program pratit će praktične radionice i zajednički rad na medijskim sadržajima. Svi zainteresirani za pomenute teme i/ili medijsku proizvodnju su dobrodošli. Prethodno iskustvo nije potrebno. Poziv je otvoren do 30. 4. 2021.

Prijavi se putem obrasca: LINK


Projekat Mostovi Hercegovine se realizira uz podršku EUNIC BiH – ambasade Italije, Nizozemske i Slovenije, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Goethe Institut, Institut francais, , EU Info Centar u BiH i British Council.
EUNIC – European Union National Institutes for Culture/Nacionalni instituti kulture Evropske Unije – je evropska mreža organizacija koje se bave kulturnim odnosima. Zajedno sa svojim partnerima u više od 90 zemalja svijeta i sa mrežom od preko 120 EUNIC clustera oživljava evropsku saradnju na polju kulture, oslanjajući se na veliko iskustvo svojih članica iz svih država članica EU i pridruženih zemalja.