Postanite ekološki osviješteni sa ovih 6 jednostavnih koraka

Globalno zatopljenje, zaštita prirode, ekološka osviještenost, očuvanje voda, tla, zaštita životinja su važni dijelovi naših života koji se nažalost zanemaruju. Ali ono čega svi trebamo biti svjesni, jeste da svi možemo sačuvati naš planet i biti ekološki osviješteni.

Za to je potrebno samo malo volje, a da bi vas motivirali na to donosimo mali i praktični vodič od svega nekoliko jednostavnih koraka.

1. Saznajte više o okolišu i ekološkom stanju Zemlje

Redovitim informiranjem ćete znati što se oko vas događa. Uz svakodnevne vijesti, knjige i internet imamo dobar izvor pronalaženje takvih informacija koje pružaju i veliku količinu savjeta. Budite sigurni da čitate znanstvene članke i činjenice, ne one koje iznose osobno mišljenje.

2. Promijenite svoje svakodnevne navike

Male stvari čine veliku razliku i nije potrebno uvoditi radikalne promjene u svoj život. Dovoljno je saznati za koje proizvode je potrebno manje resursa i energije te ih zamijeniti onim uobičajenim proizvodima.

Ovakvim korakom smanjit ćete pritisak na majku prirodu, bez narušavanja kvalitete vašeg svakodnevnog života.

3. Budite ekološki osviješteni u kupaonici

Priznajmo da u kupaonici trošimo najviše vode, a to možemo promijeniti u svega dva jednostavna koraka. Samo ako zatvorite česmu, odnosno slavinu dok perete zube troškove vode ćete uvelike smanjiti. Drugi način je zamijeniti duge kupke brzim tuširanjem. Tako ćete smanjiti za potrošnju vode za tri puta. Osim što ćete čuvati okoliš, uštedjet ćete i novac ovom metodom.

4. Razmišljajte o uštedi energije

Što se uštede energije tiče, puno možemo učiniti na dnevnoj bazi. Tu je prije svega ugasiti svjetlo pri napuštanju prostorije. Ne trošite dodatnu energiju ako je ne koristite i ne trebate. Jednostavno ugasite radio u drugoj prostoriji, i televiziju ako je ne gledate.

Uz to je jednostavno isključiti i računalo kada ga ne koristite, kao i klima uređaj u prostoriji u kojoj ne boravite.

5. Razmislite prije nego bacite

Predmete često možete ponovno iskoristiti za neku drugu namjenu, ali o tome često ne razmišljamo i jednostavno ih samo bacimo. Ako smo ekološki osviješteni i dobro educirani višekratne predmete nećemo olako bacati jer mnogi se od njih mogu i reciklirati.

6. Posadite drvo te ostavite i dobar trag na zemlji

Jednostavno je zasaditi jedno stablo i od toga uz edukaciju i ekološki doprinos napraviti zabavnu aktivnost za čitavu obitelj. Potaknite mlađe generacije na boravak na svježem zraku i svjesnost o prirodi.