Požari visokog intenziteta ne sprječavaju širenje grmlja u afričkoj savani

Foto: Unsplash

Desetljeći dug eksperiment o korištenju vatre visokog intenziteta za kontrolu prodora grmlja u Južnoafričkom nacionalnom parku Kruger (KNP) otkrio je da unatoč početnom kratkoročnom učinku, ti požari nisu rezultirali značajnim preokretom u prodoru grmlja na dugoročno.

Rezultati ovog dugotrajnog i opsežnog eksperimenta objavljeni su u Journal of Applied Ecology, u članku pod naslovom “Požari visokog intenziteta mogu imati ograničenu srednjoročnu učinkovitost za preokret prodora drvenastih biljaka u afrička savana.”

Profesor Brian van Wilgen, emeritus profesor biologije invazije na Sveučilištu Stellenbosch (SU) i jedan od koautora, kaže da se većina radova koji zagovaraju upotrebu požara visokog intenziteta temelje na promatranju tijekom kratkog vremena. “Mislim da je ovo prva studija koja procjenjuje učinkovitost ove prakse upravljanja tijekom desetljeća”, dodaje.

Bush ili woody encroachment, što je proces u kojem se povećava gustoća manjeg drveća i grmlja, odvija se diljem svijeta. To je zabrinjavajuće jer povećana pokrivenost drvenastim pokrivačem dovodi do manje trave dostupne životinjama koje jedu travu ili je koriste kao stanište. Iako su uzroci složeni i ne tako jasni, smanjenje upotrebe vatre, zajedno s povećanjem CO 2 , može biti krivac u savanama.

U 2010. i ponovno u 2013. susjedna mjesta u južnim dijelovima KNP-a, koja pokrivaju tisuće hektara, izgorjela su uz pomoć požara niskog, srednjeg i visokog intenziteta. Cilj je bio ispitati mogu li se požari visokog intenziteta koristiti za preokret širenja grmlja. U vrijeme prve prijave za spaljivanje, službenici KNP-a morali su se suočiti sa značajnim negativnim publicitetom nakon što su neke životinje bile smrtno ozlijeđene.

Studija iz 2016. koja izvješćuje o učincima na drvenasti biljni pokrov godinu dana nakon završetka drugog niza eksperimentalnih požara pokazala je da se drvenasti biljni pokrov doista značajno smanjio u tom kratkom razdoblju. Međutim, početna studija upozorila je da dugoročnu učinkovitost ovih požara visokog intenziteta tek treba potvrditi, prenosi svijetkulture.com.