Predstavljen prototip nuklearnog reaktora koji će pružati energiju budućim radnicima na Mjesecu

Foto: Rolls Royce

Britanska industrijska grupa Rolls-Royce objavila je u petak da je primila 2,9 milijuna funti (3,3 milijuna eura) od Britanske svemirske agencije za razvoj manjih nuklearnih reaktora potrebnih za rad budućih baznih stanica na Mjesecu, prenosi zimo.hr.

Znanstvenici i inženjeri Rolls-Roycea rade na programu mikro reaktora kako bi razvili tehnologiju koja će osiguravati potrebnu energiju za ljude koji će živjeti i raditi na Mjesecu, navodi tvrtka u priopćenju.

Grupa predviđa da će prvi reaktor, veličine otprilike jednog vozila, biti spreman za slanje na Mjesec do 2029. godine.

Pedeset godina nakon posljednje misije Apollo, povratak čovjeka na Mjesec sve je bliže: NASA (američka svemirska agencija) objavila je početkom ožujka da će svemirska misija Artemis 2 provesti astronaute oko Mjeseca u studenome 2024. godine.

Misija Artemis 3, koja treba astronaute spustiti na Mjesečevu površinu, službeno je planirana za 2025. godinu.

NASA i tvrtka Axiom Space predstavile su u srijedu u Houstonu u Teksasu prototip nove svemirske kombinacije.

Nuklearna energija ima potencijal u velikoj mjeri povećati trajanje budućih lunarnih misija i njihovu znanstvenu vrijednost, ustvrdio je Rolls-Royce koji će raditi s nekoliko britanskih sveučilištima, a među njima je Oxford.

Financijski prilog najavljen u petak valja pridodati svoti od 249.000 funti koju je Britanska svemirska agencija dodijelila u 2022. godini. Nova tranša za financiranje projekta omogućit će prvu demonstraciju lunarnog modularnog reaktora.

Osim toga, Rolls-Royce razvija manje modularne reaktora za proizvodnju struje na Zemlji u okviru planova Ujedinjenog Kraljevstva da na svom teritoriju ubrza gradnju novih nuklearnih elektrana.

Britanska svemirska agencija ovisi o vladi i nedavno je doživjela neuspjeh pri pokušaju lansiranja prve rakete u svemir s britanskog tla, koja je bila montirana na Boeing 747, a radi se o projektu Virgin Orbit.

Lansiranje nije uspjelo zbog “nepravilnosti” koja je spriječila postavljanje rakete u orbitu.

Virgin Orbit je u četvrtak objavio da privremeno prekida svoje operacije.

NASA je u siječnju najavila da će u partnerstvu s Pentagonom razvijati raketu na nuklearnu energiju koja bi trebala povesti Čovjeka na Mars.