Projekcija poljskog filma ‘Filip’ u OKC Abrašević

Prikazivanje filmova u OKC Abrašević nastavljamo s poljskim filmom “Filip” 8. decembra sa početkom u 19 h. Kako smo i navikli do sada, ulaz je besplatan, a film je titlovan na b/h/s.

Radnja filma “Filip” smještena je u Frankfurt 1943. godine. Istoimeni protagonist je tipični kosmopolita, narcis i zavodnik, koji jednostavno ne može da razvije neke dublje osjećaje prema ženama. Izgubio je porodicu i sve što je imao u Poljskoj. Sada, dok živi u srcu nacističke Njemačke, mora kriti svoje jevrejsko porijeklo i često za dlaku izbjegava smrt. Radi kao konobar u ekskluzivnom hotelskom restoranu i uživa u bezbrižnom životu, okružen luksuzom, lijepim ženama i prijateljima iz cijele Evrope. Ali kada rat počne da uzima smrtonosni danak među njegovim najmilijima, krhki svijet koji je izgradio za sebe ruši se poput kule od karata.

Scenario je zasnovan na romanu Leopolda Tyrmanda istoimenog naziva “Filip”. Film je dobio tri nagrade na 47. poljskom filmskom festivalu u Gdinji, uključujući “Srebrne lavove”, individualnu nagradu za kinematografiju za Michała Sobocińskog i nagradu za najbolju šminku za Dariusza Krysiaka. Eryk Kulm Jr. za ulogu Filipa osvojio je nagradu “Zbyszek Cybulski” za mladog glumca koji se ističe izuzetnom individualnošću.

Režiser Miclał Kwieciński je odgovorio na par pitanja:

Zašto Tyrmand? Šta vas je potaklo da njegov roman ekranizirate?

Bilo je to prije nekoliko godina. Andrzej Wyszyński mi je preporučio Tyrmandovu knjigu „Filip“ koju ranije nisam čitao. Ono što me je oduševilo jeste radnja i njena iskrenost praćena orginalnim doživljajima autroa, jer je „Filip“ autobiografski roman. Možda ne u potpunosti, ali je svakako zasnovan na činjenicama iz života Leopolda Tyrmanda, iz vremena njegovog boravka u Frankfurtu 1942. godine. Ohrabrio me i inspirisao svijet konobara – robova Rajha, njihovi prosperitetni i naizgled bezbrižnih životi u samom centru nacističke Njemačke. Kako se glavni lik, Jevrej koji je izgubio svoje najmilije u Poljskoj, može osjećati u takvim okolnostima? Odlučio sam da Tyrmandovu knjigu pretvorim u psihološki, intimni film o usamljenosti čovjeka koji je emocionalno zaleđen u traumi.

Da li je Filip kontroverzna osoba?

Da, naravno. Iako može izgledati kao nemilosrdna, cinična i asocijalna osoba, ili čak antipatična u svojim postupcima, sve je to maska koja prikriva krhku i preosjetljivu ličnost. Filip, da bi savladao svoje demone, ne može drugačije. U tom pogledu, on je veoma moderan lik i danas bi vjerovatno koristio usluge psihoterapeuta.

Da li je Filip uspješan sa ženama?

To se podrazumjeva. On je zgodan, svjetski, duhovit i poznaje umjetnost flerta. Koristi sve tehnike zavođenja kako bi postigao svoje ciljeve. Inteligentan je i odaje utisak bezbrižne osobe. Filipov cilj je da ponizi i povrijedi Njemice čiji su muževi na frontu.

Zašto bi se film koji se odvija tokom rata snimao skoro 80 godina nakon njegovog završetka?

Ovo nije ratni film. Ovo je priča o usamljenom, otuđenom čovjeku koji ima traume. Filip je trebao biti arhitekta, ali umjesto toga, sudbina ga je učinila konobarom. Ovih dana ne bi bio sam u tom pogledu. Pogledajte izbjeglice iz Ukrajine, Sirije, Afganistana. Drugi svjetski rat je samo mjesto radnje, scenografija ove filmske priče. Ono što je zaista važno jeste psiho-moralni problem koji muči glavnog glumca, a Filip nam pokazuje da on može biti univerzalan, bez obzira na vremenski okvir radnje.

Dakle, ovo nije ni film o ljubavi u vrijeme rata?

Ne, ovo nije ljubavni film. Ovo je film o nedostatku ljubavi, o potrebi i žudnji za njom. Filip očajnički pokušava da se zaljubi, ali okolnosti (smrt njegovih prijatelja) ga čine nesposobnim da duboko zapadne u emocije. Nije vrijeme za ljubav – kaže moj protagonist. I odlučuje da uništi osjećaj kojem je težio.

Gdje je film sniman?

Film je sniman na nekoliko lokacija širom Poljske. U jednoj od scena Eryk Kulm Jr. izlazi iz sobe u Varšavi, prolazi hodnikom u Vroclavu, ulazi u hotel u Bożkówu, odlazi u kuhinju i restoran u studiju u Varšavi, prolazi kroz plesnu dvoranu u Toruńu, izlazi van na ulicu u Vroclavu, i završava pored bazena u Jelenia Góra. U takvom odlomku, iako se scene snimanja mijenjaju, glumac mora da bude sve vrijeme sa istom energijom i u istom psihičkom stanju. Nije bilo lako. Da nije bilo velike posvećenosti i volje cijele ekipe da se izbori sa nedaćama, film možda ne bi ni nastao.


Projekcija filma je realizovana uz podršku Poljske Ambasade u Sarajevu.