Prostori koji pokreću finansira zajedničke projekte civilnog društva i lokalne vlasti u Mostaru

Danas su u Mostaru potpisani ugovori o dodijeli bespovratnih sredstava za deset projekata koje će zajednički sprovoditi organizacije civilnog društva, javne institucije i lokalna samouprava. Grantovi su dodijeljeni u okviru Projekta Mostar – Prostori koji pokreću kojeg finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, i direktno podržavaju inicijative koje će se baviti zajedničkim rješavanjem problema na nivou zajednice i poboljšanjem kvalitete života građanki i građana Mostara, sa posebnim fokusom na mlade, žene i osobe sa invaliditetom. Odabrani projekti u ukupnoj vrijednosti od oko 112.000 britanskih funti, realizovat će se do kraja decembra/prosinca 2023. godine.

Dodjeli bespovratnih sredstava prethodio je proces izgradnje kapaciteta nevladinih organizacija i lokalnih vlasti koji je Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) implementirala kroz navedeni Projekat krajem prošle godine.

Pored učešća na ovom programu, uslovi za prijavu na poziv za grantove bili su i uključivanje Grada Mostara i drugih organizacija civilnog društva u prijedloge projekata, kako bi se ostvarilo povezivanje i partnerstvo različitih aktera podjednako važnih za uspjeh predloženih ideja.

„Ovaj višemjesečni proces uključivao je interaktivne programe za predstavnike nevladinih organizacija i lokalnih vlasti s ciljem umrežavanja javnog i civilnog sektora, te pronalaženje modela za poboljšanje komunikacije između njih, rekla je na događaju Maja Vejzović, menadžerica projekta ispred Agencije lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar), i istakla da su upravo kontakti ostvareni kroz treninge LDA Mostar, bili osnov za kreiranje partnerstava u ovom programu dodjele bespovratnih sredstava.

„Ponosni smo što već sada vidimo da se saradnja između Grada Mostara i organizacija civilnog društva koje su učestvovale na našim programima intenzivirala i van okvira ovog Projekta,“ zaključila je Vejzović.

Ukupno trinaest organizacija civilnog društva iskoristilo je mogućnost da aplicira na poziv otvoren početkom ove godine, a komisija je odabrala prijedloge sljedećih aplikanata:

  • Udruga „Altruist“ Mostar,
  • Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“,
  • Udruga za Down sindrom,
  • Udruga paraplegičara i oboljelih od dječije paralize “Marko Ravlić” Mostar, 
  • Udruženje „Naša djeca – Our kids u BiH“,
  • Udruga slijepih osoba Županije Hercegovačko-neretvanske Mostar,
  • Udruženje žena Univerzum,
  • Udruga Vedri osmijeh,
  • Udruženje žena „Vrba“,
  • Udruženje “Žena BiH”.

U ime Projekta, ugovore je potpisala Veronika Jelinkova, direktorica Projekta Mostar – Prostori koji pokreću. Ona je u svom obraćanju obećala punu podršku svim korisnicima bespovratnih sredstava tijekom provođenja i naglasila da se raduje uspješnim pričama koje će nastati tijekom i nakon provedbe njihovih projekata.

„Zaista sam vam zahvalna što imate duha i hrabrosti uložiti svoje vrijeme i svoje kapacitete kako biste poboljšali situaciju za tolike skupine ljudi koji će na kraju imati koristi od vaših aktivnosti i projekata. Pročitala sam sve vaše prijedloge i dirnulo me koliko važnih tema i problema u zajednici planirate adresirati“, dodala je Jelinkova.    

Projekat Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekat koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i privrednog života u Mostaru. Projekat će izravno dodijeliti sredstva za financiranje infrastrukturnih projekata i intervencija u javnom prostoru, kao i za inicijative koje će dizajnirati i voditi građanke i građani, a odnose se na zajednički javni prostor i zajedničke aktivnosti. Nositelj projekta je People in Need (PIN), a ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i NEŠTO VIŠE. Projekat finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).