Prostori koji pokreću “pokrenuli” Jadranku na otvaranje vlastitog biznisa

Ulični bazar, koji su Udruženje žena Univerzum i Udruženje „Sunce“ organizirali tokom ljeta na Tepi, kao dio projekta Mostar – Prostori koji pokreću, bio je pokretačka motivacija za Jadranku Dostić da napravi prve korake ka pokretanju vlastitog biznisa.

Piše: Selma Žuljević, komunikacijska službenica LDA

Ovaj događaj ujedinio je brojne nevladine organizacije na području Mostara, te pružio mogućnost njihovim korisnicima i korisnicama da prezentiraju svoje proizvode. Jedna od od njih je i Jadranka. Ona je ranije prodavala proizvode na humanitarnim sajmovima ili bazarima, gdje je upoznala članice Udruženja žena Univerzum čiju besplatnu obuku o pokretanju vlastitog biznisa je nedavno uspješno završila.

„Nakon radionica, počela sam intenzivnije razmišljati o pokretanju vlastitog obrta što bi mi dozvolilo da svoje proizvode plasiram u trgovinama, veliki broj kojih je već izrazio želju za izlaganjem mojih proizvoda. Finalnu odluku sam donijela nakon sudjelovanja na Bazaru, gdje sam dobila priliku da prezentiram svoje proizvode“, kaže Jadranka.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, kroz Projekat Mostar – Prostori koji pokreću koji implemetira People in Need (PIN), prepoznala je važnost unapređenja poduzetničkih sposobnosti žena i osoba sa invaliditetom, te finansijski omogućila Udruženju žena Univerzum da, u partnerstvu sa Udruženjem Sunce, realizuje aktivnosti projekta „Jaka i kreativna.“

„U zadnje vrijeme najviše radim nakit. U svom radu baziram se na kvalitetne materijale, pa tako nakit radim isključivo od drveta i poludragog kamenja, ponekad od staklenih perlica, kože ili alpake. Drvo mi je posebno drago jer ga mogu bojati i tako prilagođavati,“ tvrdi Jadranka.

Iako se cijeli život bavi ručnim radom, za Jadranku njena umjetnička djela u obliku nakita, boca, drvenih kutija i klupica, okvira za slike, kofera… nisu predstavljala ništa posebno. Jednostavno, tehnike su bile način, a predmeti sredstvo koje je koristila da se odmori od svakodnevnice.

„Cijeli život sam se bavila ručnim radom, a nakon što su moji roditelji umrli i sestra se preselila da živi sa mnnom počela sam češće stvarati jer mi je sam proces predstavljao odmor od svakodnevnice,“ kaže Jadranka.

Uz stalni posao, pa čak i na putovanjima, Jadranka je pohađala radionice izrade ručnih radova kako bi naučila nove tehnike. Internet je kasnije doveo do stvaralaca iz Turske, Rusije i Poljske uz pomoć čijih video klipova uči nove, kompleksnije tehnike.

„Ne kopiram njihove ideje; jednostavno nemam volju da napravim nešto što je neko drugi već uradio. Težim ka tome da svaki proizvod kojeg moje ruke naprave bude unikatan. Može boja, tehnika da se ponovi, ali dizajn je uvijek različit,“ kaže Jadranka.

Ljubav prema ručnom radu glavni je pokretač Jadrankinog stvaralaštva. Smatra da je izuzetno bitno omogućiti da svaka osoba može priuštiti ručno rađene proizvode. Posebno joj je bitno da žene i djevojke ne vide ručno rađeni nakit kao proizvod namjenjen isključivo određenom sloju društva.

„Cijene proizvoda nastojim da prilagodim životnom standardu u Bosni i Hercegovini. Većinom se baziram na količinu prodanog za ostvarivanje dobiti,“ kaže Jadranka.

Od ostvarivanja dobiti, važniji su joj razgovori koji se odvijaju dok potencijalni kupci gledaju njene proizvode. Kaže nam da se često prisjeća susreta i razgovora sa građanima i turistima koje je vodila ovo ljeto.

„Nekoliko žena bi svaki dan došlo do kučice da sjedimo, da pričamo, da se družimo; dosta novih susreta i poznanstava. Kućica mi je, također, pomogla da se ponovo susretnem sa kolegicama sa kojima sam radila u bolnici, a danas žive u inostranstvu,“ sa velikim osmjehom na licu priča Jadranka.

Turistima su najviše pažnje privlačile heklane zavjese i prostirke koje je Jadranka donjela kako bi kreirala autentičnu atmosferu i prezentirala tradiciju i kulturu Mostara.

„Većina dolazi sa uvjerenjem da ako su jedne nacionalnosti ili vjeroispovjesti mogu hodati ili jesti samo u određenom dijelu grada. Upravo sam im kroz svoj primjer najbolje pokazala da takve vrste podjela ne postoje u ovom gradu. Nakon jednog kratkog razgovora ljudi se odmah malo opuste i osjećaju se sigurnije boraviti u ovom gradu,“ zaključila je Jadranka. Dio Jadrankinih proizvoda možete pogledati na njenoj Facebook stranici – Handmade by Jadranka Dostic i/ili na njenom Instagram profilu.

(PKP/AbrašRadio)