Protustrategije – Za anti-fašizam 21. stoljeća: Diskusija, promocija knjige i izložba IRGAC-a u OKC Abrašević

Međunarodna istraživačka grupa za autoritarizam i protustrategije (The International Research Group on Authoritarianism and Counter-Strategies – IRGAC) održat će 8. juna u OKC Abrašević javnu diskusiju Za antifašizam 21. stoljeća te će predstaviti svoju najnoviju knjigu Beyond Molotovs – A Visual Handbook of Anti-Authoritarian Strategies međunarodne grupe autora koju prati i istoimena izložba.

U OKC Abrašević, IRGAC želi razgovarati o izazovima koje današnji trenutak postavlja pred anti-autoritarne borbe, kao o i njihovom potencijalu. Namjera je ispitivati i potencijalnost antifašizma kao političke artikulacije, te raspravljati o tome kako graditi široke antifašističke saveze:

Širom svijeta svjedočimo sve autoritarnijem i nasilnom provođenju neoliberalne eksploatacije i dominacije, a slijedi ga nagli porast reakcionarnih ideologija i pokreta. Globalna ekspanzija autoritarizma i dezintegracija liberalnog konsenzusa traže od nas ponovno razmatranje naše borbe, strategija i saveza. U cijelom svijetu mnogi ljudi, kolektivi i pokreti razvijaju snažne i kreativne anti-autoritarne strategije, suprotstavljajući se nacionalističkim, fundamentalističkim, rasističkim, klasnim i anti-feminističkim silama. Mnoge od ovih strategija idu daleko preko uske definicije “obrane demokratije” ili “otpora”. One ne brane katastrofalni status quo protiv ekstremne desnice, već predlažu različite, pravednije i demokratskije načine zajedništva. (IRGAC)

IRGAC će u Mostaru predstaviti i svoju novu knjigu Beyond Molotovs – A Visual Handbook of Anti-Authoritarian Strategies, koja iz prve ruke izvještava o anti-autoritarnim pokretima, aktivistima, umjetnicima i teoretičarima iz cijelog svijeta, fokusirajući se na osjetilni i emocionalni aspekt njihovih strategija. Dio promocije bit će i istoimena izložba.


IRGAC – International Research Group on Authoritarianism and Counter-Strategies je grupa od preko 20 naučnika-aktivista iz zemalja globalnog juga okupljena s ciljem kombiniranja dubinskih analiza nacionalnih, regionalnih i lokalnih procesa s globalnom perspektivom koja priznaje i promatra univerzalne manifestacije autoritarnog kapitalizma i univerzalističkih procesa koji se odvijaju s onu stranu ‘rastuće plime’ autoritarizma. Također, predlažu internacionalističku perspektivu na lokalne i regionalne protu-strategije, perspektivu koja u diskusijama o alternativnim putevima i konkretnim popularnim strategijama otpora, kampanjama i inicijativama, propituje njihov potencijal da utabaju put ka internacionalističkim emancipatornim transformativnim strategijama.

IRGAC trenutno podržava dvanaest post-doktorskih istraživačkih pozicija na univerzitetima u zemljama Globalnog juga, kao i velik broj istraživačkih boravaka na njemačkim univerzitetima. Grupa održava redovne sastanke online i uživo, radionice daljnjeg razvijanja i izoštravanja razumijevanja toga što razumijevamo kao globalnu perspektivu Juga na autoritarni kapitalizam i protu-strategije.

Svoje nalaze nova otkrića i istraživačke ekscerpte redovno objavljuju na svojoj web stranici, kao i u listovima te drugim publikacijama. Prethodno izdanje Global Authoritarianism. Perspectives and Contestations from the South objavili su sa transcript Verlag. Subota, 8. juni od 18:00 h, dvorište OKC Abrašević:

Diskusija For an Anti-Fascism of the 21st Century i promocija knjige i izložba Beyond Molotovs – A Visual Handbook of Anti-Authoritarian Strategies

Gosti: Sagorika Singha (Indija), Firoozeh Farvardin (Iran), Sara Cufré (Argentina), Andrea Dip (Brazil), Börries Nehe (Njemačka)

Moderatori: Damir Arsenijević (Front slobode) i Boris Filipić (OKC Abrašević)

Program se odvija na engleskom jeziku.

Ulaz slobodan.

(AbrašRadio)