Radio dvorište #12: Ivo Lučić – Promocija knjiga Presvlačenje krša i K bosanskom oceanu

Još jedno Radio dvorište u samo nekoliko dana donosi rijetku priliku razgvora sa jednim istaknutim znanstvenikom. Ivo Lučić, novinar, teoretičar kulturnog krajolika, karstolog i istraživač, autor je dvije izuzetno vrijedne knjige, koje u našem gradu još uvijek nisu doživjele zasluženo predstavljanje.

Iako će večer biti posvećena i Presvlačenju krša i K bosanskom Oceanu, znanstveno blago – Presvlačenje krša: Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja, jedno je od onih djela koje vam uvijek otkriva nešto novo ili pokazuje važnim ono na što ne obraćate pažnju. Nakon nje svaki pogleda na naš krš, karst, neće biti isti. Nakon čitanja postajete znatno svjesniji u kako bogatom dijelu svijeta živite, a ono što vam je do tada bilo obično, svakodnevno, postaje najvrijednije.

Druga knjiga koju predstavljamo je K bosanskom oceanu – Kratki pregledi o percepciji prirode u Bosni i Hercegovini, zbirka je tekstova koji su u periodu od 2008.do 2013. objavljivani u časopisu Svjetlo riječi. Ekološko osviješteni tekstovi ove knjige razbijaju zablude konfliktnog odnosa između čovjeka i prirode i ponovo nude neke nove šumske staze u prevladavanju nametnute i sveprisutne agresivnosti.

Uz ove knjige bitni doprinos znanosti karstologije i jeste njegovo zagovaranje teorije o krajoliku koja je opredmećena u brojnim stručnim radovima, autorski zajedničkim monografijama, monografiji Vjetrenica – pogled u dušu zemlje, te u posljednje vrijeme još jednim pionirskim poduhvatom – uređivanjem trinaest znanstvenih tekstova o Krajoliku, u knjigu Značenje krajolika iz 2021. godine.

Ivo Lučić (Ravno, 1960.), novinar, istraživač i aktivista dugi niz godina posvećen izučavanju i zaštiti prirode kao javnog dobra, doktorirao je 2009. godine na Studiju karstologije Sveučilišta Nova Gorica u Sloveniji. Autor je i urednik niza knjiga, naučnih publikacija i monografija te velikog broja naučnih članaka. Važno je istaknuti i onu praktičnu stranu Ive Lučića. Jedan je od suosnivača Centra za karstologiju ANUBiH. Pokretač je i koordinator projekta istraživanja, popularizacije i zaštite pećine Vjetrenice  (1999. – 2009.), u okviru kojeg je Vjetrenica potvrđena kao mjesto s najvećom podzemnom biološkom raznolikosti, te je kandidirana na Popis svjetske baštine. Od 2022. godine u Triblju kraj Crikvenice zajedno sa Anne-Kathrin Godec vodi Krasopis, festival o kršu, na čijoj prošlogodišnjoj ediciji je rad na projektu Mostovi Hercegovine predstavio i OKC Abrašević.

Ivo Lučić će ovog 6. juna održati i predavanje na temu ‘Od krša u Hercegovini veći su samo stereotipi’ u 16:00 h.

Radio dvorište počinje od 19:00 h.

Ulaz slobodan

(AbrašRadio)