Od krša u Hercegovini veći su samo stereotipi: Predavanje Ive Lučića u OKC Abrašević

OKC Abrašević svojim posjetiocima predstavlja rijetku priliku učenja i razgovora sa Ivom Lučićem, istaknutim naučnikom i istraživačem, teoretičarem kulturnog krajolika i utemeljiteljem savremene interpretacije krša. Želimo razgovarati o vratima znanja i razumijevanja koja otvaraju izučavanja krškog podneblja te prije svega izazvati stereotipe koji o hercegovačkom kršu preovladavaju u našem društvu.

Ivo Lučić (Ravno, 1960.), novinar, istraživač i aktivista dugi niz godina posvećen izučavanju i zaštiti prirode kao javnog dobra, doktorirao je 2009. godine na Studiju karstologije Sveučilišta Nova Gorica u Sloveniji. Autor je i urednik niza knjiga, naučnih publikacija i monografija te velikog broja naučnih članaka. Važno je istaknuti i onu praktičnu stranu Ive Lučića. Jedan je od suosnivača Centra za karstologiju ANUBiH. Pokretač je i koordinator projekta istraživanja, popularizacije i zaštite pećine Vjetrenice  (1999. – 2009.), u okviru kojeg je Vjetrenica potvrđena kao mjesto s najvećom podzemnom biološkom raznolikosti, te je kandidirana na Popis svjetske baštine. Od 2022. godine u Triblju kraj Crikvenice zajedno sa Anne-Kathrin Godec vodi Krasopis, festival o kršu, na čijoj prošlogodišnjoj ediciji je rad na projektu Mostovi Hercegovine predstavio i OKC Abrašević.

U želji za otvaranjem i afirmiranjem tema krša u Mostaru, u četvrtak, 6. juna u Abraševiću bit će upriličena dva događaja. Predavanje na temu ‘Od krša u Hercegovini samo su stereotipi veći’, kao uvod u savremeno čitanje prostora koji se u našoj popularnoj kulturi pretežito tumači na negativan način, održat će se s početkom u 16:00 h.

Ivo Lučić autor je dvije izuzetno vrijedne knjige koje u našem gradu još uvijek nisu doživjele zasluženo predstavljanje, pa će one istoga dana od 19:00 h biti tema i novog izdanja našeg programa Radio dvorište.

Znanstveno blago – Presvlačenje krša: Povijest poznavanja Dinarskog krša na primjeru Popova polja, jedno je od onih djela koje vam uvijek otkriva nešto novo ili pokazuje važnim ono na šta ne obraćate pažnju. Nakon nje svaki pogled na naš krš, karst, neće biti isti. Nakon čitanja postajete znatno svjesniji kako zapravo živite u bogatom dijelu svijeta, a ono što vam je do tada bilo obično, svakodnevno, postaje najvrijednije.

Druga knjiga koju predstavljamo je K bosanskom oceanu: Kratki pregledi o percepciji prirode u Bosni i Hercegovini, zbirku tekstova koji su u periodu od 2008. do 2013. godine objavljivani u časopisu Svjetlo riječi. Ekološko osviješteni tekstovi ove knjige razbijaju zablude konfliktnog odnosa između čovjeka i prirode i nude neke nove šumske staze u prevladavanju nametnute i sveprisutne agresivnosti.

OKC Abrašević, 6. juni 2024.

16:00 – Predavanje ‘Od krša u Hercegovini veći su samo stereotipi’
19:00 – Radio dvorište: Promocija knjiga Presvlačenje krša i K bosanskom oceanu, razgovor s autorom

Ulaz slobodan.

(AbrašRadio)