Radio Geometrija #032 – ABC protiv 123 / Kritički zabavnik / Pasivna agresija

Poslušajte 32. izdanje programa Radio Geometrija. Donosimo:

ABC PROTIV 123 / Boris Filipić

Zaum – transracionalni jezik otpočet od nule. Smislili su ga Victor Khlebnikov i Alexey Kruchenykh. Zaum predstavlja radikalni rez od smisla, sentimentalnosti i prošlosti. Fokus je na lomu standardnog jezika, naglašavanja važnosti afričke umjetnosti i primitivne prostote koja eliminira tradicionalnu distancu između svijeta i čovjeka. Cilj je – subjektivna objektivnost. Nove riječi, čitanja unatrag, inovativne tehnike pisanja – sve su to autoironične kubofuturističke i dada tendencije ruskog zauma – jezika iznad uma i razuma u želji za organskom jezičkom univerzalnosti – nasuprot mračnjaštvu simbolizma. ABC protiv 123 ovoga puta donosi proglas ‘Truba Marsovaca’ grupe zaumskih autora iz 1916., te anonimnu zaumsku pjesmu ‘Ćelava planina’ iz 1836.

KRITIČKI ZABAVNIK / Ronald Panza

U današnjem izdanju Kritičkog zabavnika govorimo o albumu Ghosteen. Ghosteen je posljednji album neformalne trilogije Nick Cavea & Bad seedsa. Album smirenim i ambijentalnim zvučnim pripovijedanjem sugestivno govori o boravku i životu u zoni pomirenja nakon doživljene i proživljene separacijske traume.

PASIVNA AGRESIJA / Nikola Rončević

U petnaestom izdanju emisije Pasivna Agresija poslušajte umne eskapade DJ Čira i filozofiju u pokušaju. Naravno otvarat će više pitanja nego davati odgovore, ali zašto donositi zaključke kada se može pasivno agresivno puštati glazba. U ovom izdanju poslušajte pasivno agresiranje na temu dobivanja Nobelove nagrade za čir kao i čudnih jada od Mostara grada.

Poslušaj:

RG #032 playlista:

Hercules&Love Affair – Change
Kadavar – Dancing with the Dead
Nick Cave – Galleon Ship
Meus – Detective (Original Mix)
Septica- Govno mrtve babe (s onog svijeta) Abergaz- Fašovi odjebite
Kurac od ovce- Balkanska filharmonija
Gold Celeste – Future Days

Urednik i voditelj RG: Husein Oručević
Tonska realizacija: Ahmed Voloder

Radio Geometrija – premijerno svake srijede od 22 do 23 h na frekvencijama Radija Otvorena mreža.