Zastava divne Rusije budućnosti – Simbol slobode i mira

whitebluewhite.info


Samo nekoliko dana nakon ruske invazije na Ukrajinu, antiratno orijentirani Rusi u zemlji i inostranstvu počeli su potragu za svojom novom domovinom. Rano je govoriti o tome gdje bi ona bila i kako bi nastala, ali je Rusija budućnosti, mira i slobode već dobila svoj centralni simbol. Trenutnu putinovsku bijelo-tamnoplavo-crvenu zastavu mirovni aktivisti odbacuju kao krvlju uprljanu asocijaciju na autoritarizam, imperijalizam i militarizam. Nova, bijelo-nebeskoplavo-bijela kombinacija pojavila se skoro na antiratnim protestima diljem svijeta na prijedlog nekoliko umjetnika i antiratnih aktivista na Twitteru. Nova zastava dobila je i svoj manifest. Zašto baš ova kombinacija, koji je njen značaj za rusku prošlost i budućnost, zašto trenutna zastava više nije zastava naroda Rusije, saznajemo iz manifesta bijelo-nebesko-plave Zastave divne Rusije budućnost. Manifest potpisuje Mitia Morovov-Sheiner.

ZASTAVA DIVNE RUSIJE BUDUĆNOSTI – Simbol slobode i mira

Šta je zastava slobodne Rusije?

Bijelo-plavo-bijela zastava simbol je slobodne Rusije. Napravila ju je online zajednica koja se protivi ruskoj invaziji Ukrajine. Nakon što je spomenuta na Twitteru, već narednoga dana Rusi u inostranstvu krenuli su u mirne prosvjede s bijelo-plavo-bijelom umjesto trenutne ruske zastave uprljane krvlju. Nova zastava simbolizira mirovni pokret.

Zašto je nova zastava neophodna?

Bijelo-plavo-crvena zastava koju vlada Ruske Federacije trenutno koristi postala je simbol krvi, rata i agresije diljem svijeta. Mi, narod koji ne podržava autoritarni režim i vojsku, više je ne možemo koristiti.

Zašto ove boje?

Iz više razloga.

  1. Nova zastava slična je trenutnoj ruskoj zastavi, ali nema crvenu prugu, simbol rata i krvi. Zamijenili smo je bijelom jer težimo ka miru s Ukrajinom i zahtijevamo poštivanje ljudskih prava u našoj zemlji. Zastava slobodne Rusije prkosno odbacuje militarnu ekspanziju i historijska prisvajanja teritorija drugih zemalja. U Rusiji Budućnosti nema mjesta za autokraciju, militarizam, kult nasilja i krvi. Otvaramo novu stranicu ruske historije – bez kulta rata.
  2. Bijelo-plavo-bijela zastava podsjeća na zastavu Novgorodske Republike i moderno značenje Velikog Novgoroda. Historijski Novgorod bio je centar Sjeverne Rusije i, moguće, jedina demokracija u ruskoj historiji.
  3. Bijelo-plavo-bijela slična je bijelo-crveno-bijeloj zastavi slobodne Bjelorusije. Stojimo solidarni s narodom Bjelorusije koji se također bori protiv nelegitimne vlasti.
  4. Nebeskoplava pruga bila je na ruskoj zastavi od 1991. do 1993. godine, dok nije zamijenjena tamnoplavom.
  5. Nova zastava simbol je Rusije budućnosti koji ne parazitira na simbolima prošlosti. Zastava slobodne Rusije oslobođena je asocijacija na imperijalizam, militarizam i autoritarne vladare naše zemlje.

Pokušavate li oboriti režim?

Ne. Bijelo-plavo-bijela je zastava mira i slobode. Rusi unutar zemlje ne mogu učestvovati u protestima bez rizika po svoje prihode, slobodu, zdravlje i život. Rusi u inostranstvu žele iskazati svoju antiratnu poziciju i izaći pod zajedničkim barjakom koji ne asocira na Putinov režim. Ukrajinci imaju zastavu Ukrajine, Bjelorusi imaju bijelo-crveno-bijelu, mi imamo bijelo-plavo-bijelu.

I šta da sad radim s njom?

Koristi je. Koristi slike ispod. Pravi postove na društvenim mrežama. Postavi je na profilnu sliku. Šalji fotografije i ilustracije s njom na naš Facebook i Instagram stranice. Crtaj i printaj postere. Sašij si zastavu. Idi na proteste s njom.

Dodaj zastavu na svoju profilnu sliku na Twitteru. Telegram bot za avatare sa zastavom.
Postavljaj bijelo-plavo-bijela srca na svom profilu.

Ko je smislio sve ovo?

Narod. Ideja nove zastave bila je ideja mnogih.¹ Bijelo-plavo-bijeli izbor ponuđen je kao simbol antiratnog pokreta. Naš website je napravio Mitia Morovov-Sheiner. Sonya Kachinskaya prevela je stranicu na engleski.

Koja nijansa nebeskoplave je prava? Koje proporcije koristiti?

Na ovo pitanje još nema odgovora. Ovo je narodna zastava. Ako je tvoja zastava prepoznatljivo bijelo-nebeskoplavo-bijela, to je dovoljno.

Preporučio bih izbor nijansi značajno svjetlijih od trenutne tamnoplave boje, bližih nebeskoplavoj sa službene zastave iz perioda 1991-1993.

Na primjer, AssezJeune preporučuje plavu #0083d6 i proporcije 2:3.
Ja preporučujem nebeskoplavu iz perioda 1991-1993. #088CE8 i proporcije blizu 1:2.

Detalji ovise o tebi!

Ali meni se ruska zastava sviđa i ne želim ništa mijenjati!

Onda jednostavno nemoj koristiti bijelo-nebeskoplavo-bijelu zastavu. Ili je koristi kao simbol antiratnog pokreta. Ovo nije projekt nacionalne zastave. Riječ je o simbolu koji treba da poveže ljude.

Ta zastava izgleda kao s transporta zatvorenika, FK Dynamo Moskva, Zenit Sankt Petersburg, zastava Finske!

Osim toga, izgleda i kao gželj, ambalaža kondenziranog mlijeka, oblaci na plavom nebu, Volga u snijegu. Sve na svijetu izgleda kao nešto drugo. Indonezijska zastava sliči zastavi Monaka, a obje sliče zastavi Poljske. Slične su i zastave Australije i Novog Zelanda, austrijska i latvijska zastava.

Križ, simbol kršćanstva, također je i instrument mučenja i ubijanja, a sveci mučenici često se prikazuju zajedno sa izvorom svog mučeništva.

Simbolima sami dajemo značenje. Deseci hiljada ljudi diljem svijeta već su položili svoja nadanja za mir i slobodu u ovu zastavu. To je dovoljno.

 Linkovi:
¹ Tweetovi i postovi o ideji zastave: https://www.facebook.com/itsgonnabeokai/posts/10227954032741739 https://twitter.com/Luckykirs/status/1497900572615315458 https://twitter.com/ewglenah/status/1498607552057147393 https://twitter.com/Alexeyprofi/status/1499110753403641865 https://twitter.com/Inga_Kudracheva/status/1498607292870238209 https://twitter.com/AssezJeune https://vk.com/wall-22262315_1665 https://chudinovandrei.livejournal.com/2082894.html
Izvor: www.whitebluewhite.info Preveo Boris Filipić