Radionica za mlade: Mediji i medijsko okruženje (Mediacentar)

Hotel Bristol, Mostar, 24. septembar od 9:00 do 17:00 h

AbrašRadio Mediacentar medijska radionica Mostar.jpg

Mediacentar Sarajevo u saradnji sa AbrašRadijem organizuje radionicu za mlade (16-25 godina): Mediji i medijsko okruženje, koja će se održati u Mostaru u Hotelu Bristol (Mostarskog bataljona b.b.), 24. 9. 2022. 

Cilj radionice jeste približiti mladima rad tradicionalnih medija, kako izgleda mapa medija u BiH, koje su razlike među njima, kako se finansiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince?

Treneri/predavači će govoriti i o osnovnim novinarskim formama – kako ih prepoznati? Vijest, izvještaj, intervju, kolumna – gdje je prostor za činjenice, gdje za mišljenje i komentare? Kako na osnovu poznavanja novinarskih formi prepoznati kvalitetno i vjerodostojno novinarstvo?

Učesnici radionice će imati priliku se upoznati i sa simulacijom redakcijskog sastanka, kako se biraju teme i zadaci koje pokriva lokalni medij, koje teme lokalni mediji treba da pokriju i zašto su neke teme važne a neke ne, kako prepoznati dezinformacije, lažne vijesti, sporni medijski sadržaj i kome ga i kako prijaviti.

Agendu radionice možete preuzeti OVDJE.

Broj mjesta je ograničen, a prijave za učešće na radionici možete izvršiti putem obrasca do: 21. 9. 2022. Napomena: Za učesnike/ce izvan Mostara osigurani smještaj i troškovi puta.


Radionica se održava u sklopu projekta “Mladi za bolje medije” koji finansira Evropska unija, a zajednički implementiraju Mediacentar Sarajevo i Ja bih EU