Mediji i medijsko okruženje: Radionica Mediacentra u Mostaru


Mediacentar Sarajevo u suradnji sa AbrašRadijem 24. 9. organizirala je radionicu ”Mediji i medijsko okruženje’‘ u sklopu projekta Youth for Better Media/Mladi za bolje medije. Projekat nastoji da uspostavi vezu mladih i medija, razvijajući inovativni pristup jačanju nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini potičući aktivizam mladih u podršci medijima i u kreiranju medijskih sadržaj. Cilj radionice bio je približiti mladima rad tradicionalnih medija, izgled mape medija u BiH, razlike među njima, kako se financiraju, kako različiti mediji pristupaju istim temama i zašto je to važno za pojedince. Projekt financira Europska unija, a provode Ja bih u EU i Mediacentar,.

Radionicu su držali Marija Arnautović, novinarka i glavna urednica Mediacentra, Maja Ćalović, urednica vijesti na portalu MC_ONLINE dok je gostujuća predavačica bila Senada Malović, novinarka i voditeljica na RGM-u. Po završetku radionice učesnici su obišli i prostor OKC Abrašević gdje je o radu AbrašRadija, važnosti nezavisnih medija i izazovima s kojima se susreću, učesnicima govorio urednik Boris Filipić.

Nakon radionice razgovarali smo sa Nerminom Sadiković, projektnom koordinatoricom ispred Mediacentra Sarajevo, novinarkama i predavačicama Marijom Arnautović i Senadom Malanović te sa samim učesnicima.

Pripremio Nikola Rončević

Muzika:
The Comet is Coming – CODE

Poslušaj: