REG.lab: Participacija se razvija u nezavisnoj kulturi

Projekt REG.lab pod vodstvom platforme Kooperativa povezuje kulturne centre i mreže u regiji s ciljem zagovaranja novih, demokratičnih i participativnih modela upravljanja.

Premda se nalaze u kontinuiranom izvanrednom stanju – koje se manifestira u rasponu od konstantnog kulturnopolitičkog zanemarivanja do otvorene represije, kao ovih mjeseci u Sloveniji – nezavisnokulturne scene u jugoslavenskoj regiji ne prestaju biti mjestima niza vrijednih inovacija, poput razvoja novih, participativnih oblika odlučivanja i upravljanja. Budući da je riječ o poljima koja nadilaze usko shvaćena područja suvremene umjetnosti i kulture, prelijevajući se u različite oblike društvenog angažmana, pa i političke opcije, iskustva razvijana u njihovom okrilju postaju sve relevantnijima za šire promišljanje demokratizacije institucija i različitih društvenih procesa. Ključno je stoga pitanje vidljivosti onoga što nezavisna kultura i civilni sektor imaju za ponuditi unutar regionalnog obzora, koji omogućuje solidarno povezivanje različitih aktera i inicijativa te njihov širi zagovarački iskorak prema institucijama.

Pozitivne vijesti na tom tragu donosi Kooperativa – Regionalna platforma za kulturu, koja je prošli petak objavila da je s provedbom započeo projekt Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration, skraćenog naziva REG.lab. Riječ je o projektu koji okuplja mreže i kulturne centre iz šest zemalja regije: Anibar iz Kosova, Društvo Asociaciju iz Slovenije, Jadro – asocijaciju nezavisne kulturne scene iz Sjeverne Makedonije, Savez udruga Operacija grad iz Hrvatske, Asocijaciju Nezavisna kulturna scena Srbije i Omladinski kulturni centar Abrašević iz Bosne i Hercegovine. “Nadovezujući se na inovativne prakse koje se razvijaju na pojedinim nezavisnim scenama”, navode iz Kooperative, “cilj nam je ponuditi okvir i infrastrukturu za razmjenu, osnaživanje i zagovaranje novih, demokratičnih i participativnih modela upravljanja, kao i za regionalno povezivanje i djelovanje nezavisnokulturnih aktera.”

Projekt će tijekom svojeg trogodišnjeg trajanja obuhvaćati raznovrsne aktivnosti, uključujući diskurzivne, edukacijske, zagovaračke i izdavačke, redom usmjerene na širenje inovativnih modela upravljanja te na osposobljavanje različitih aktera u kulturnom polju za suradnju na regionalnoj razini. Kako ističu iz Kooperative, povezivanjem organizacija, kulturnih radnica i radnika, centara i mreža nastojat će “dati regionalni, solidaran odgovor na krizu ne samo kulturnih sektora na ovim prostorima, nego i širih demokratskih procesa u našim društvima”. U tom smislu, projekt će u bitnoj mjeri biti fokusiran na promišljanje različitih nacionalnih (kulturnih) politika u regiji i sistemskih sličnosti među pojedinim kontekstima, neizbježno kada je riječ o bilo kakvom djelovanju usmjerenom na demokratizaciju i jačanje inkluzivnih pristupa kulturi.

Lujo Parežanin, kulturpunkt.hr