Reg Lab: Saradnički pogledi na budućnost kulture

KC Magacin iz Beograda je u periodu od 22. do 24. februara, u sklopu Reg.Lab projekta, održao konferenciju naziva ‘Prekoračenje granica – kolektivni pogledi na budućnost kulture’. Na konferenciji su sudjelovali projektni partneri Anibar iz Kosova, Društvo Asocijacija iz Slovenije, Jadro Asocijacija iz Sjeverne Makedonije, Operacija grad iz Hrvatske, Asocijacija NKSS iz Srbije i OKC Abrašević iz Mostara.

Na konferenciji su sudjelovale i organizacije koje su došle na poziv Kooperative poput Festival Samit Nesvrstanih, Punta Gallery POSTA SPACE, KC Živa. Nyari Mozi – teatarska zajednica iz Srbije, Manifesto iz Bosne i Hercegovine, Montparnasse iz Sjeverne Makedonije i Kolektiv ARBAJT iz Hrvatske. Ova konferencija omogućila je razgovore i diskusije o zajedničkom suočavanjau i rješavanju nerješivih problema i neizgovorenih izazova koji su oblikovali nezavisnu scenu.

Konferencija je otvorena uvodnim sastankom i izložbom ‘Arhiva prijateljstva – poezija otpora’. Naredni dan nastavio se sa angažiranim forumima, interaktivnim sesijama i otvorenim diskusijama sa temama koje se kreću od suočavanja sa društvenim izazovima kroz umjetnost do razumijevanja interakcije financijera i kulturnih organizacija te nsastanka novih kolaborativnih modela u kulturnom sektoru sa posebnim osvrtom na novi model programa razmjene i saradnje Kooperative. Konferencija je kulminirala završnim događajem označavajući kraj jednog poglavlja dok očekujemo nove dijaloge partnerstva i prilike za rast i transformaciju.

OKC Abrašević je jedan od suosnivača platforme Kooperativa kao i partner na trogodišnjem projektu ‘ REGIONAL LAB: Nove kulturne prostorije i mreže kao pokretači inovativnog i održivog Bottom – UP razvoja regionalne saradnje (REG LAB). Ispred Abraševića na ovoj konferenciji prisustvovali su sa medijskim timom kojeg su činili Lubna Ćurić, Monika Bazina i Mustafa Stupac.

Za AbrašRadio govore: Milica Pekić, Miloš Janjić, Mirela Travar, Katarina Pavić, Antonija Letinić, Siniša Maraček, Olja Nikolić, Kaća Dimitrijević, Antonija Letinić, Luka Knežević, Tena Starčević i Benjamin Čengić.

Intervjue radile: Monika Bazina i Lubna Ćurić
Prilog pripremio: Nikola Rončević

REG.LAB je projekt usmjeren izgradnji kapaciteta i vještina umjetnika i kulturnih radnika za regionalno i međunarodno djelovanje. Proizlazi iz postojećih iskustava i suradnji te nastavlja razvijati regionalnu i europsku razmjenu, stvarajući dinamične programe umjetničke razmjene između kulturnih centara i proizvodeći znanja o novim participativnim modelima djelovanja temeljenima na dokazima. Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).