Reportaža sa druge Civilke – ‘Koje organizacije, koji milioni’

Centar za promociju civilnog društva organizirao je 6. decembra u Hotelu Holiday Sarajevo, drugu po redu Civilku – konferenciju civilnog društva u Bosni i Hercegovini.

Druga Civilka naziva ‘Koje organizacije, koji milioni’ je osmišljena kao skup relevatnih aktera koji će na otvoren i hrabar način propitivati najosjetljivija i najvažnija pitanja razvoja i vrijednosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini, u cilju jačanja i promocije ovog sektora koji se često smatra stubom razvoja demokratije u svakoj zemlji.

Tema ovogodišnjeg izdanja je „Koje organizacije, koji milioni?“ i posvećena je diskusiji o neuređenom stanju u civilnom sektoru u oblasti kategorizacije udruženja i fondacija u BiH i njihovog finansiranja iz javnog budžeta.

Sedamdeset predstavnika nevladinih udruga diljem Bosne i Hercegovine učestvovalo je u razgovorima na teme kategorizacije civilnih društava, registra organizacija civilnog društva, mehanizma dodjele sredstava, financiranja iz javnog budžeta na svim nivoima vlasti te šta i kako dalje. Razgovore su moderirali facilitatori CPDC-a koji su bili specijalizirani za jednu od navedenih tema, a učesnici su bili raspoređeni u pet okruglih stolova. Facilitatori su bili Dajana Cvjetković, Adnan Memić, Edisa Adžović, Mustafa Mujkić i Aida Daguda.

OKC Abrašević je prisustvovao drugoj Civilki, a što je AbrašRadio uspio zabilježiti poslušajte u audio reportaži.

Pripremio: Nikola Rončević

Muzika: The Nightwatchman – Solidarity Forever