RG86: Marija Dejanović + Karmen Obrdalj, Aleta Rajič + Onomatobleja Talk Show

Radio Geometrija #086:

▶ POEZIJU NA ŠTRIKOVE je poetsko-prozni temat fokusiran na promociju suvremene pjesničke i prozne produkcije autorica i autora s prostora bivše Jugoslavije, s povremenim osvrtom na autore izvan južnoslavenskoga jezičnog prostora. Nepretenciozno zamišljen, od osnutka 2018. godine svoju izdavačku platformu pronalazi na Facebooku. Poeziju na štrikove, počevši od danas, djelomično preseljava u eter AbrašRadija.

Prva gošća novoga temata AbrašRadija je pjesnikinja Marija Dejanović. Rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu i Larissi. Objavljivala je pjesme, eseje i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su joj prevođene na engleski, rumunjski, slovenski, grčki, makedonski, bugarski, islandski, litavski i talijanski jezik.

2018. godine objavljuje knjige Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike i Kvirinova nagrada za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak).

Sudjeluje na glazbeno-poetsko-scenskim projektima U privremenom smještaju kod ljudi i Poplava. Zamjenica je direktora Thessalian Poetry Festivala (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης). Završila je studij komparativne književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je Hrvatskog društva pisaca i međunarodne pjesničke platforme Versopolis.

Marija Dejanović jedan je od najzanimljivijih pjesničkih glasova recentne književnosti. U svojim pjesničkim zbirkama Etika kruha i konja i Središnji god pokazuje zapanjujuću moć značenjskog konstruktivizma i pjesničke začudne igre. Pred nama je transformativna i emancipatorna poeziju koja plijeni svojom izvedbom i originalnošću. / Emisiju Poeziju na štrikove uređuje i vodi Anita Pajević

▶ KRITIČKI ZABAVNIK: U današnjem izdanju Kritičkog zabavnika donosimo recenzije dvaju filmova mladih hercegovačkih autorica Karmen Obrdalj i Alete Rajič, koji svaki u svome izražajnom i stilskom prostoru gotovo paralelno nižu međunarodne uspjehe.

Kratki dokumentarni film Karmen Obrdalj Zašto mama vazda plače uspjela je zona skladnog zajedništva u kojoj se pronalaze dokumentarizam i fikcija, eksperimentalna naracija i jezik porodičnog stabla. Animirani film Alete Rajič Prirodni odabir polazi od nepromjenjivosti čovjekove društvene pozicije koja se jezikom snova mlade žene uspjeva pomaknuti iz ograničenja i proširiti granice pitanja o slobodi, samoodređenju i pravu na izbor. / Ronald Panza

▶ KOMEDIJA SA STAVOM: Omer Hodžić je ovoga puta ugostio svoje kolege iz Onomatobleje. Oni su zajedno na turneji širom Bosne i Hercegovine sa svojom trećom predstavom – Onomatobleja Talk Show. O čemu govori predstava? Gdje će sve biti? Kako je raditi predstave u novom normalnom? Sve su to pitanja na koja ćemo saznati odgovore u ovom izdanju Komedije sa stavom. / Omer Hodžić

Poslušaj:

Radio Geometrija – srijedom od 22 h na talasima Radija Otvorena mreža (stream: www.udrimuski.ba)