RG93: Mirko Komljenović Mirkan + Krzysztof Czyżewski

U 93. izdanju programa Radio Geometrija donosimo:

KOMEDIJA SA STAVOM: Smijanje na tri jezika projekt je koji je za cilj imao razvoj stand up scene u BiH. Uz nastupe afirmisanih komičara, open mic večeri i radionice, data je i šansa novim ljudima da se okušaju u ovom žanru. Mirko Komljenović gostovao je u Komediji sa stavom prilikom najavljivanja ovog projekta, a ovoga puta s njim pravilmo malu rekapitulaciju. Projekt Smijanje na tri jezika podržao je BHRI. / Omer Hodžić

ŽIVOT: AbrašRadio vam u suradnji sa časopisom za književnost i kulturu ŽIVOT donosi izbor iz tekstova u audioformatu. U narednim emisijama nastavit ćemo birati i čitati tekstove iz ovog časopisa koji nudi pravo bogatstvo različitih sadržaja.

U današnjem izdanju ŽIVOTA predstavljamo vam drugi dio teksta poljskog autora Krzysztofa Czyżewskog pod nazivom Poljski agon “svog” i “tuđeg”.

Tekst Krzysztofa Czyżewskog Poljski agon “svog” i “tuđeg” koji je objavljen u časopisu za književnost i kulturu Život, na malom prostoru izvanredno smisleno podvlači prednosti života u ‘pograničju’. Koristeći se izabranim primjerima filma Hladni rat Pawela Pawlikovskog, knjige Rodna Europa Czeslawa Milosza te Jakubovih knjiga Olge Tokarczuk, uz častan spomen ostalih velikih imena poljske kulture “pograničja”, ovaj esej nedvosmisleno objašnjava život koji se odvija unutar razlike shvaćene kao nešto zajedničko. Iz filma Hladni rat posuđuje lik svaštaroša, malograđanina i nacionaliste Kaczmareka kao primjer ne-osobe koja uživa samo u sistemskom poništavanju razlika, tragičnom zanemarivanju i odbacivanju, te time dokazujući kamo vodi princip zanemarivanja drugoga.

Izabrali: Almir Bašović i Ronald Panza Tekst čita: Ronald Panza.

Poslušaj:

Radio Geometrija – svake srijede od 22 do 23 h premijerno na talasima ROM – RADIO OTVORENA MREŽA