RG99: Denis Ćosić + Manifest posthumanog (I/II), Robert Pepperell + Quo Vadis, Aida?

99. izdanje programa Radio Geometrija:

Denis Ćosić / autorov arhiv

POEZIJU NA ŠTRIKOVE: Pjesme Denisa Ćosića pojavljivale su se u različitim antologijama, zbornicima, časopisima, na portalima u Hrvatskoj i regiji. Prevođen je na engleski, makedonski i slovenski jezik. Prvu zbirku „Neonski bog mržnje“ izdao je 2019. godine nakon pobjede na natječaju Pjesničkih susreta u Drenovcima. Zbirka je nagrađena i Poveljom uspješnosti na 25. danima Josipa i Ivana Kozarca. Iste godine, s rukopisom „Crveno prije sutona“, koji je završio i u najužem izboru natječaja Trećeg trga, osvaja „Gorana za mlade pjesnike“.

Iako su i „Neonski bog mržnje“ i „Crveno prije sutona“ objavljene u kratkom vemenskom razmaku, očigledno je riječ o dva posve različita rukopisa koja najavljuju autora širokih pjesničkih interesa i zavidnih eksperimentalnih jezičnih dosega, koji u najboljem smislu preuzima avangardne manire zapisivanja.

Denis Ćosić gost je novog izdanja emisije Poeziju na štrikove / Anita Pajević

Posljednji čovjek, 2008 / robertpepperell.com

ABC PROTIV 123: Posthumanistički zaokret trenutak je u kojem se na širem umjetničkom i naučnom polju smjenjuje primat i ekskluzivitet sve do nedavno univerzalno shvaćanog pojma ljudskog. Promjenu paradigme u humanistici pojačavaju rapidni tehnološki razvoj posljednjih 30 godina te posebice pitanja koja otvara pojava ideje o vještačkoj superinteligenciji. Posthumanističkim i transhumanističkim teorijskim tekstovima i manifestima bavit ćemo se i u narednim ovogodišnjim izdanjima emisije ABC protiv 123.

Robert Pepperell je interdisciplinarni istraživač i umjetnik stacioniran u Walesu. Kombiniranjem različitih perspektiva iz umjetnosti, nauke i filozofije pokušava ponuditi neke skice za novonastali posthumanistički trenutak. Ističe se njegov rad na pitanjima prirode svijesti, psihologije vizualne percepcije i utjecaja digitalnih tehnologija na ljudsko stvaralaštvo uopće.

Manifest posthumanog njegov je raniji doprinos teoretiziranju novog subjekta estetike i umjetnosti za 21. vijek, nastao još 2003. godine. U današnjem izdanju emisije ABC protiv 123 donosimo prvi dio ovog teksta. / Boris Filipić

KRITIČKI ZABAVNIK: U današnjem izdanju Kritičkog zabavnika poslušajte recenziju novog filma Jasmile Žbanić Quo Vadis, Aida? koji se bavi posljednjim danima zaštićene srebreničke enklave. Osim što precizno postavlja obiteljsku priču u središte skorašnje tragedije, lišenu bilo kakve instrumentalnosti, autorica neumoljivo pokazuje i početak kraj jednog svijeta i njegovih uvjerenja.

Srebrenički inferno u filmu djeluje kao suđenje svima koji ne prihvataju patrijarhalnu ratnu igru i nove matrice organiziranja stvarnosti. Naglašene feminističke perspektive, očajna potraga jedne majke za spasom svog partnera i sinova, djeluje kao posljednji krik razuma prije početka duboke mračne noći novog svijeta lišenog ljudskosti. / Ronald Panza

Poslušaj: