Safe Journalists: Prijetnje novinarima Radija Goraždevac na Kosovu

Nakon što je 4. augusta na sajtu gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B., komandira policijske podstanice u Goraždevcu zbog zloupotrebe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smjenu kolege albanske nacionalnosti, sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne prijetnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću. Prijetnje su prijavljene policiji, a Odlukom javnog tužioca u Peći Momiru Bulatoviću je određen pritvor od 48 sati.

Kako je navedeno na sajtu Gorazdevac.com, Bulatović je novinaru Petroviću u verbalnoj prijetnji rekao: „Skupljaćete zube ukoliko ne povučete sporni tekst“, i dao mu rok da to uradi. Potom je Bulatović obavio nekoliko telefonskih poziva gdje je govorio kako “imaju problem“.

Potom, dok je novinar Radio Goraždevca Damjan Portić čekao da da iskaz policiji u svojstvu svjedoka, majka Bulatovića, koja je civilni službenik Policijske stanice u Goraždevcu, nastavila je verbalno da ga vrijeđa.

Udruženje novinara Kosova osudilo je prijetnje koje direktno utiču na bezbjednost novinara i pozvalo je organe za sprovođenje zakona da ovaj slučaj tretiraju kao prioritetan.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Balkanu, pridružuje se u osudama svom partneru Udruženju novinara Kosova i poziva nadležne institucije da u najkraćem roku sankcionišu one koji su prijetili novinarima Radija Goraždevac i na tom primjeru pokažu da su spremni da zaštite novinare i omoguće im siguran rad, bez pritiska i ucjena.

SafeJournalists mreža će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Priština – Skoplje – Sarajevo – Zagreb – Beograd – Podgorica, 5.8.2022.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

(bhnovinari)