Salakovac: Gume još gore

Jučer su zabilježene dvije intervencije mostarskih vatrogasaca na već postojećem požara na deponiji starih guma u Salakovcu. Gume još gore.

Požar je izbio u srijedu 15. novembra što je dovelo do toga da Salakovcu i mjestima u okolici sjeverno od Mostara prijeti ekološka katastrofa zbog zagađenja zraka i mogućnosti zagađenja vode.

Vatrogasci ga ne mogu ugasiti jer im vlasnik deponije guma ne dozvoljava da gume naspu pijeskom, što je jedini način gašenja požara na gumama. Obzirom da je direktno ugažen život i sigurnost stanovnika ovog područja, postavlja se pitanje kako i zašto vatrogasci ne mogu/smiju uraditi svoj posao. Je li došlo do pogreške u procjeni, ko snosi odgovornost za nemogućnost gašenja požara te kako će i od koga biti sankcioniran vlasnik objekta gdje se nalazi deponija guma?

”Požar guma treba danima gasiti jer je velika goriva materija. Odmah u startu smo osigurali da se požar ne proširi. U neposrednoj blizini ima veća deponija koju dijeli zid i mi smo osigurali da se taj požar ne proširi i ne uhvati drugi dio deponije”, rekao je Petar Jurić, komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostara.

Kako je riječ o privatnoj deponiji, vatrogasci su kaže imali pristup ali samo da požar stave pod kontrolu, no zatražili su dodatne mehanizacije od Civilne zaštite kako bi se požar u konačnici i ugasio.

Istovremeno, građani od nadležnih službi civilnih zaštita, kao i odgovornih ministarstva i zavoda nisu dobili preporuke i upozorenja na zagađenje zraka, te kako se ponašati tokom zagađenja.

(bljesak/AbrašRadio)