Saopštenje za javnost: Usvojena apelacija Građanske inicijative „Kuti“ upućena Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine

Članovi Građanske inicijative „Kuti“ su, 20.01.2022. godine, podnijeli tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu protiv Federalnog ministarstva okoliša i turizma, radi poništenja rješenja kojim je izdata Okolinska dozvola investitoru, za eksploataciju kamena dolomita iz lokaliteta „Zukulja“. Potencijalni eksploatacioni prostor smješten je svega 137 m udaljenosti od naseljenog mjesta Kuti, na teritoriji Grada Mostara, a mještani ove lokalne zajednice su se tokom ljeta 2021. godine našli u situaciji da u blizini njihovih domova nenajavljeno započinju radovi i iskopavanja, prilikom kojih je uništen pristupni put, finansiran isključivo sredstvima tih istih mještana u cilju olakšavanja svakodnevnog života.

Upravni spor, pokrenut podnošenjem tužbe, trebao je biti okončan po hitnom postupku, jer je u pitanju slučaj kojim se ugrožava javni interes, odnosno, radom kamenoloma bi bili ugroženi svi stanovnici koji žive u neposrednoj blizini.

Dana 26.07.2022. članovi Građanske inicijative „Kuti“, odlučili su da se obrate apelacijom Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog povrede prava na pravično suđenje u postupku izdavanja okolinske dozvole, za lokalitet „Zukulja“. Građani su se pozvali na povredu prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. Stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovih sloboda u odnosu na pravo na pristup sudu u postupku koji se
vodi pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Pored toga, u apelaciji su navedene i činjenice kao što je potencijalna opasnost od miniranog područija u neposrednoj blizini, te posledice koje bi kamenolom imao na život mještana.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, 18.10.2022., na veliku radost svih mještana lokalne zajednice Kuti, usvojio apelaciju. Usvajanjem ove apelacije se takođe nalaže predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu da, u skladu sa odlukom, odmah preuzme odgovarajuće mjere za okončanje postupka, u skladu sa Ustavom BiH, kao i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Rok za izvršenje ove odluke određen je na tri mjeseca.

„Ovo je naša prva pobjeda u kojoj smo dokazali da je interes građana bitan, te se nadamo da će u konačnici pravda pobijediti.“ – navode iz Građanske inicijative „Kuti“, te poručuju da kamenolom koji ugrožava javni interes, kao i njihove živote, nije dobrodošao u blizini njihovih domova!

U Mostaru, 19.10.2022.
Građanska inicijativa „Kuti“


(Građanska inicijativa Kuti)