Skokom bez aplauza sa Starog mosta u Mostaru protiv femicida

U okviru kampanje Inicijative građanki/na Mostara “16 dana aktivizma”, koja se ove godine fokusira na borbu protiv nasilja nad ženama – femicid, u subotu je izveden skokom bez aplauza sa Starog mosta. Na taj način odana je počast ženama žrtvama femicida te je skrenuta pozornost javnosti na taj društveni problem.

Skok bez aplauza sa Starog mosta izveo je dugogodišnji mostarski skakač Semir Miro Kazazić. 

Ifeta Ćesir Škoro, direktorica Inicijative građanki/na Mostara ističe kako je od 2015.godine do danas  zabilježeno ukupno 60 žrtava femicida, od čega 11 u ovoj godini .

“Nažalost, ti podaci s kojima raspolažemo su iz medija. Na ovaj način želimo skrenuti pažnju i donosiocima odluka na preventivne i represivne mjere, s obzirom na to da kod nas zakon ne prepoznaje femicid”, kazala je Ćesir Škoro.

Podsjećanja radi “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1700 organizacija u preko 100 država svijeta.

Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Od 2015. godine u BiH je ubijeno 56 žena. Uglavnom su ih ubili muževi ili vanbračni pratneri. Međutim, djela se ne kvalificiraju kao femicid, odnosno ubistvo žene od muškarca motivisano mržnjom i osjećajem nadmoći, jer ovaj termin nije pravno definisan u pravosuđu BiH.