Stari most i Kosača svijetlili za šest miliona ubijenih Židova

Foto: Klix.ba

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta koji se obilježava  27. januara u Mostaru su sinoć bili osvijetljeni Stari most i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u znak sjećanja na šest miliona ubijenih Židova.

Tim povodom M.T. Abraham Group u saradnji s Ambasadom države Izrael u BiH organizira nekoliko događaja u Mostaru, a glavni događaj je komemoracija za sve žrtve holokausta koja će biti upriličena na Židovskom groblju Mostar, saopćeno je iz M.T Abraham Grupe.

Isti dan zajedno s Bošnjačkom zajednicom kulture “Preporod” Mostar predstavit će u Mostaru dvije knjige “Derviš M. Korkut: Biografija: Spasilac sarajevske Hagade” i “Muslimanske rezolucije: Bošnjački odgovori na zločine Drugog svjetskog rata u BiH”.

Tokom cijele sedmice M.T. Abraham Group u saradnji s Ambasadom Izraela u BiH organizira besplatne projekcije filma “Pijanist” u kinu Cinestar Mostar.

“Holokaust je bio događaj bez presedana u ljudskoj historiji, potpuni i sistemski genocid koji je organizirala nacistička Njemačka i njeni saradnici s ciljem uništenja židovskog naroda. Primarni motiv bila je nacistička antisemitska rasistička ideologija. Do 1945. ubijeno je gotovo šest miliona Židova. Jedini jamac sigurnosti židovskog naroda i njegovih institucija danas je jaka država Izrael. Židovi, koji se suočavaju s opasnostima širom svijeta, ponekad i isključivo zbog vjere, mogu računati na podršku Izraela koji će ih zaštititi. Nikad više bez obzira na posljedice”, stoji u saopćenju.

Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na holokaust nastoji se osnažiti osuda zločina holokausta i snaga koje se bore protiv rasističke mržnje, što se postiže stalnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.