Stevenu Spielbergu će na Berlinaleu biti uručen počasni Zlatni medvjed za životno djelo

FOTO: EPA-EFE

Američki reditelj Steven Spielberg dobit će počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na 73. Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu, koji će dio filmskog programa posvetiti njegovim djelima.

Na festivalu, koji će trajati od 16. do 26. februara, bit će prikazan i njegov najnoviji igrani film, “The Fabelmans”.

Spielberg je prethodno prisustvovao Berlinaleu 1999. godine, gdje je predstavio specijalnu projekciju filma “The Last Days”, dokumentarca o holokaustu u kojem je bio izvršni producent i koji je osvojio Oscara za najbolji dokumentarni film.

Na festivalu su ranije prikazani Spielbergovi filmovi “Close Encounters Of The Third Kind” kao dio retrospektive 1985. i 2017. godine, kao i “Sugarland Express” 2004. godine. Njegova ratna drama “Empire Of The Sun” prikazana je van konkurencije na festivalu 1988. godine.

“Nevjerovatnom karijerom, Steven Spielberg ne samo da je očarao generacije gledalaca širom svijeta, već je dao i novo značenje kinu kao fabrici snova”, rekao je režiserski dvojac Berlinalea Mariette Rissenbeek i Carlo Chatrian u zajedničkoj izjavi.

“Bilo da se radi o vječnom magičnom svijetu tinejdžera ili o stvarnosti koju je historija zauvijek isklesala, njegovi filmovi nas odvode na drugi nivo, gdje veliko platno postaje adekvatna površina za ispunjenje naših emocija”, poručili su.

Osvrćući se na dva prethodna izdanja koja su bila pogođena pandemijom, Rissenbeek i Chatrian su dodali: “Ako Berlinale 2023. predstavlja novi početak, ne možemo pronaći bolji početak od onog koji nudi Spielbergovo veliko djelo.”

Kao reditelj, producent i scenarista, Spielberg je tokom karijere radio na više od 100 filmova i serija u proteklih 60 godina. Bio je nominovan za Oscara ukupno 19 puta tokom svoje karijere i osvojio je nagradu za najboljeg režisera za filmove “Saving Private Ryan” i “Schindler’s List”.

Filmovi koji će biti prikazani kao omaž reditelju i datum ceremonije dodjele Zlatnog medvjeda bit će objavljeni naknadno.