Stigla je zabrinjavajuća prognoza za Europu

Foto: Sphera

Jug Europe priprema se za žestoke suše u nadolazećem ljetu, a neke regije već pate od nestašice vode, dok poljoprivrednici istovremeno očekuju najgore prinose u posljednjim desetljećima.

Klimatske promjene čine jug Europe sve toplijim i sušim, a godine uzastopne suše iscrpile su rezerve podzemne vode. U Španjolskoj i južnoj Francuskoj tlo je postalo suho, a niske razine rijeka i akumulacijskih jezera prijete proizvodnji hidroenergije ovog ljeta.

Upozorenje europskih znanstvenika

Znanstvenici stoga upozoravaju da je Europa na putu prema još jednom brutalnom ljetu, nakon što je prošlogodišnje ljeto bilo najtoplije u povijesti, što je potaknulo najgoru sušu u posljednjih 500 godina, kako su je ocjenili znanstvenici.

Situacija je trenutno najteža u Španjolskoj, a da će se još više pogoršaati u nadolaazećem ljetu smatra Jorge Olcina, profesor geografske analize na Sveučilištu Alicante u Španjolskoj. Smatra da su trenutno male šanse da će kiša riješiti i temeljnu sušu.

U ovo doba godine jedino što možemo imati su točne i lokalne oluje, koje neće riješiti deficit oborina, istaknuo je Olcina.

Reakcije kasne, svi kasne

Vlade kasne. Kompanije kasne, rekao je Robert Vautard, klimatolog i direktor francuskog Instituta Pierre-Simon Laplace. Neke tvrtke niti ne pomišljaju mijenjati model svoje potrošnje, samo pokušavaju pronaći neke čudesne tehnologije koje bi donijele vodu.

Francuska izlazi iz najsušnije zime od 1959. godine, s upozorenjima o “krizi” zbog suše koja su već aktivirana u četiri pokrajine. Portugal također doživljava rani dolazak suše. Otprilike 90 posto portugalskog kopna pati od suše, a jaka suša zahvatila je jednu petinu te zemlje, što je gotovo pet puta više od područja zabilježenog godinu dana ranije. U Španjolskoj, koja je zabilježila manje od polovice prosječne količine oborina do travnja ove godine, tisuće ljudi oslanjaju se na dostavu pitke vode kamionima, dok su regije, uključujući Kataloniju, uvele restrikcije vode.

Suša će donijeti val poskupljenja

Ozbiljna suša u južnoj Europi posebno je zabrinjavajuća, ne samo za tamošnje poljoprivrednike, već i zato što može povećati ionako vrlo visoke potrošačke cijene ako je proizvodnja u EU-u znatno niža, rekla je Miriam Garcia Ferrer, glasnogovornica EK.

Slične bi se borbe mogle pojaviti u Italiji, gdje do 80 posto opskrbe vodom u zemlji odlazi na poljoprivredu. Nakon dvije godine nestašice vode, dijelovi sjeverne Italije ušli su u svibanj sa 70 posto manjka u rezervama snježne vode i 40 posto manjka vlage u tlu, rekao je Luca Brocca, direktor istraživanja pri talijanskom Nacionalnom istraživačkom vijeću. Uz tako sasušeno tlo, kiša i kad stigne ne upije se, što ima razorne posljedice, prenosi zimo.hr.