Svečanom akademijom obilježena 101 godina izviđačke organizacije u Mostaru

Svečanom akademijom obilježeno je 101 godina od uspostavljanja izviđačke organizacije u Mostaru i 71 godina od osnivanja našeg odreda koji je prvi odred izviđača koji je osnovan u Bosni i Hercegovini, piše mostarski.ba.

Zvao se “Ivo Lola Ribar”. Uz prigodan program naših malih poletaraca, pčelica i mlađih izviđača sjetili smo se trnovitog i zahtjevnog puta kojim smo se kretali. Sjetili smo se logorovanja 1952 na Boračkom jezeru kada su se šatori pravili od šatorskih krila, a spavalo se na slamaricama koje su se punile liščem i slamom iz šuma oko Boračkog jezera. Ostvaren je niz bivaka zimovanja, 50-tak pehara osvojenih na takmičenja, dobijen veliki broj priznanja i plaketa. Nakon zadnjeg rata obnoviteljska Skupština održana je u martu 1997 i odred je promjenio ime u Odred izviđača “Neretva Mostar”.

Prvo logorovanje ostvareno zajedno sa odredom izviđača Stari grad Mostar i Savezom izviđača Zenice. Ovo logorovanje ne bi moglo biti ostvareno da nije bilo pomoći Armije BiH i Sfora. Niz akcija, logorovanja, zimovanja ostvareno je do 2015 godine. Nažalost, ovo je period nesavjesnog i lošeg finansijskog upravljanja Uprave odreda što je rezultiralo blokadom računa. Odred je od 2015-2022 postojao, ali nije bilo izviđačkih aktivnosti. U februaru ove godine mala grupa starih izviđača kreće u borbu obnavljanja rada. Borbu koja zbog blokiranog računa kreće od minus beskonačno.

Foto: mostarski.ba

Dobijene su prostorije od Grada koje su renovirane, ostvaren niz akcija popravki objekata na Boračkom jezeru. U julu organizovano druženje starih članova odreda kada je nakon 2015 godine prvi put dignuta državna zastava na jarbolu. Od septembra se piše nova istorija. Upisano do sada 64 djece, ukupno sa starijim ima nas preko stotinu, ostvaren odlazak na jedno takmičenje, izlet i pošumljavanje Ruišta zajedno sa druga dva odreda. Radi se na obnovi doma na Ruištu koje obnavljamo i pripremamo za zimovanje. Moramo jednostavno naglasiti da ovo ne bi uspjeli bez podrške naših starih članova. Nećemo stati dok se odred ne vrati na stare staze slave kojima je gazio dok smo mi bili djeca, navode iz Odreda izviđača “Neretva Mostar”.