U Čapljini utrka Djeda Mrazova na magarcima

Utrka Djeda Mrazova na magarcima, koja je jedinstven događaj u Bosni i Hercegovini u nedjelju je Čapljini okupila vlasnike plemenitih životinja, koji su u kostimima omiljenog lika iz božićnih i novogodišnjih priča donijeli poseban blagdanski štih na jugu naše zemlje.

Ovaj događaj je organizirao Konjičkog kluba “Vranac”, u mjestu Mogorjelo gdje se okupio veliki broj građana koji su uživali u jedinstvenom događaju, a kako organizatori kažu motiv je bio prirediti nešto posebno u tom gradu u sklopu decembarskim praznika.

Organizator utrke iz Konjičkog kluba Vranac Ivan Dragičević za Klix.ba kaže kako, prema njegovim saznanjima, ovakav događaj nema nigdje u BiH i da je utrka je po prvi put održana lani u Čapljini, te odmah postala senzacija, zbog čega su ove godine pozvali sve vlasnike magaraca u BiH koji žele da im se pridruže na manifestaciji koja pretendira postati tradicija.

“Ove godine imamo takmičare iz Mostara, Ljubuškog i Čapljine, a nadam se da će naredne godine biti još više učesnika sa šireg područja naše zemlje”, kazao nam je Dragičević.

Ističe da je utrka magaraca specifična, jer se na startu nikada ne zna koji će krenuti na trku, a koji će protestovati i izazvati smijeh publike, ali da obavezno izazovu senzacionalne reakcije okupljenih.

Tako je bilo i ove nedjelje, kad su se mnogi nasmijali do suza, te fotografirali susret s plemenitom hercegovačkom životinjom i omiljenim likom iz božićnih i novogodišnjih priča za sjećanja. Zbog toga su organizatori odlučili ove godine dodijeliti nagrade u tri kategorije i to za magarca koji je najljepši, najposlušniji i najglasniji.

Posjetitelji su ovaj događaj ocijenili kao pravu senzaciju, a posebnim ga smatra i Josip Šimović iz Čapljine, koji je prošle godine sa svojim magarcem pobijedio na utrci, te se za odbranu titule posebno pripremao.

“Znao sam da me ove godine čeka jaka konkurencija i da dolaze takmičari iz drugih krajeva BiH, pa sam se pripremao tokom čitave godine za ovaj događaj”, kaže Šimović.

Uz utrku magaraca je organiziran i izuzetno bogat popratni sadržaj koji je u Čapljini razveselio bojne građana, a posebno djecu s poteškoćama u razvoju, kojima su Djeda Mrazovi na magarcima na gradskom trgu dodijeliti prigodne darove.

Uz dobru zabavu i blagdanski duh ova manifestacija ima za cilj da promovira plemenitu životinju koja predstavlja težački život Hercegovaca i stari rimski grad Mogorjelo koji je jedan od ogromnih turističkih potencijala toga kraja.

Organizatori vjeruju kako će jedinstvena priča u Čapljini u dogledno vrijeme postati svojevrsni fenomen u BiH i prepoznatljivi turistički brend te regije, zbog čega planiraju organizirati i ljetnu utrku magaraca, uvjereni da će to biti turistička atrakcija na jugu naše zemlje.