NEŠTO VIŠE: Međunarodna radionica ‘Ekologija, energetska efikasnost i zaštita životne sredine’ održana u Mostaru

Foto: Facebook

Završena je prva međunarodna novinarska radionica “Ekologija, energetska efikasnost i zaštita životne sredine”, koja je u Mostaru okupila nekoliko generacija novinara iz cijele regije.

Na permakulturnom imanju “Nešto Više“ u Humilišanima kraj Mostara vikend je bio ispunjen učenjem, praktičnim vježbama i zabavom.

Sjajan tim od 8 mladih novinara i novinarki iz Srbije, Crne Gore i čitave BiH uvezao se kako međusobno, tako i sa predavačima koji su kreirali ugodnu i opuštenu radnu atmosferu .

Predavači su bili Vuk Vujisic iz Podgorice, novinar portala Zumiraj koji je predstavio studiju slučaja u kojem su aktivisti i novinari u Crnoj Gori zaustavili ilegalnu eksploataciju šljunka.

Mladen Iličković, urednik Moj HRT emisije Eko zona održao je sjajan masterclass na temu “Izazovi ekološkog novinarstva”.

Jovana Šesterikov, urednica portala Ekologika.rs iz Beograda održala je predavanje o pokretanju vlastitog ekološkog sajta te o činjenicama vezanim za klimatske promjene u kontekstu Zapadnog Balkana.

Marion Roussey, dopisnica televizije ARTE je kroz praktične zadatke pokazala kako svjetski i lokalni mediji izvještavaju o ekološkim temama, te ponudila sudionicima neke praktične alate koji im u budućnosti mogu biti korisni za rad.

Duhovita predavanja, potkrijepljena primjerima i savjetima iz bogate karijere, a učesnici su tokom druženja obilaskom Mostara upoznali i pozitivne efekte koje je projekt “Prostori koji pokreću” imao na taj grad.

Mostar – Prostori koji pokreću je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građanki i građana i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Projektom se namjerava podržati građanke i građane i lokalne vlasti da učinkovito koriste nove vještine, alate i mehanizme za rješavanje prioriteta na uključiv, rodno osjetljiv, participativan i sustavan način.


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto Više (NV).