Umjetnička zbirka Paula Allena premašila milijardu dolara

FOTO: EPA

Prodaja na dražbi umjetničke zbirke suosnivača Microsofta Paula Allena, koji je umro 2018., u Christie’su u New Yorku premašila je u srijedu navečer povijesnu granicu od milijardu dolara, s čitavim nizom rekordnih iznosa za djela Van Gogha, Cezannea i Gauguina.

Unatoč gospodarskoj nesigurnosti zbog rata u Ukrajini i inflacije, pet slika je ušlo u malenu skupinu djela prodanih na dražbi za više od 100 milijuna dolara održanoj u Rockfellerovu centru na Manhattanu, što je potvrda da tržište umjetnina i dalje napreduje, javlja Hina.

Najskuplja među njima, “Pozerke, zajedno (mala verzija)” (1888.) Georgesa Seurata, slika koju smatraju remek-djelom poentilizma, prodana je za 149,24 milijuna dolara, priopćila je dražbovna kuća Christie’s.

Potonja je objavila da će se ukupni iznos prodaje namijeniti za humanitarne potrebe.

Unatoč svađi s Billom Gatesom, s kojim je 1975. osnovao Microsoft, američki milijarder Paul Allen je 2009. potpisao “Giving Pledge” kojim se obvezao da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe.

U srijedu je prodano samo 60 od 150 lotova, ostatak će se ponuditi kupcima u četvrtak. Kip Alberta Giacomettija “Venecijanka III.” prodan je za 25 milijuna dolara.

Skulptura njemačko-američkog umjetnika Maxa Ernsta “Igra kralja i kraljice” prodana je za 24,3 milijuna dolara, a na dražbi su se našla i djela slikara poput Diega Rivere, Luciana Freuda, Vincenta Van Gogha i Paula Gauguina, čija je slika iz tahićanskog razdoblja “Majčinstvo II.” (1899.) prodana za 105,73 milijuna dolara. Djelo Gustava Klimta “Bukova šuma” postiglo je cijenu od 104,5 milijuna dolara, što je još jedan rekord.

Ova kiša rekorda svjedoči o kvaliteti zbirke koju je sakupio Paul Allen, milijarder sa širokim poljem interesa, koji je u rodnom Seattleu osnovao muzej pop kulture i posjedovao nekoliko športskih franšiza, pa tako i Seattle Seahawks. Stručnjaci ove dražbovne kuće ističu da je umjetnost više nego ikad sigurno mjesto za ulaganje, unatoč nesigurnim gospodarskim prilikama.

“Ima više milijardera nego remek-djela” na tržištu i “potražnja je veoma raznolika”, uz sve veću prisutnost klijenata iz Azije i s Bliskog istoka, rekao je Adrien Meyer, stručnjak za modernu umjetnost u Christie’su.