Veliki Embryo u Mostaru: Razgovor s Marjom Burchard

Marja Burchard, Embryo / Imago images

Dašak muzičke povijesti osvježio je uzavreli mostarski zrak kada je 30. jula u OKC Abrašević zasvirao legendarni Embryo. Bend su osnovali 1969. godine multiinstrumentalisti Christian Burchard i Edgar Hoffmann, a kroz godine je u njemu sviralo preko 400 muzičara, jazz pijanist Mal Waldron, saksofonista Charlie Marian, svjetske zvijezde kao Trilok Gurtu, Fela Kuti, da navedemo samo neke.

Bend opisivan eklektičnim kraut rockom izašao je iz žanrovskih granica, kombinirajući progresivni rock, jazz fusion i world music. Nakon smrti Christiana Burcharda bend preuzima njegova kćerka Marja, koja je praktički odrasla uz bend. Ubacivši nove elemente i ideje u trenutnu muzičku trupu, dala je novi život bendu, ali odavajući i dalje poštovanje radu koji je prethodio. To se može čuti i na najnovijem albumu Auf Auf iz 2021. godine koji je izašao pod okriljem kuće Mad LibInvazion i to nakon što ih je primijetio jedan od najvažnijih hip hop i soul izvođača Madlib.

Povodom mostarskog koncerta, razgovarali smo s Marjom Burchard o nastavku očevog nasljeđa, novoj postavi benda, albumu Auf Auf, žanrovima, kulturalnom uvažavanju i aproprijaciji.

Razgovarao Nikola Rončević
Prevod čitala Antonija Kajtazi-Rončević

Muzika:
Embryo – Baran

👂 Poslušaj: 👇Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više