Svetlana Spajić: Povratak na početni registar komunikacije

Svjetski poznata beogradska pjevačica tradicionalne muzike Svetlana Spajić održala je koncert u OKC Abrašević 25. marta, u sklopu proslave dvadesetog rođendana centra.

Kroz nešto više od sat vremena, pjevačica nas je u intimnoj atmosferi provela kroz prostor pjesme, pripovjedanja i emocija. Rezultat je bio transfer iskustva u kojem su se našli stari napjevi, zazivanja, ojkalica i pozdravnih pjesama iz Srbije, Krajine i Like pa sve do makedonskih, čeških, romskih i sefardskih pjesama.

Nakon koncerta smo sa Svetlanom Spajić razgovarali o njenom repertoaru, o značenju i predstavljanju pjesama te o tome što su one nama danas.

Koncert je podržan kroz projekat: ‘Mostar – Prostori koji pokreću‘, a kojeg financira vlada UK.

Pripremio: Ronald Panza

Muzika:
Svetlana Spajić live in Abrašević

Poslušaj:


Projekt „Mostar – Prostori koji pokreću“ finansira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva. Nositelj projekta je People in Need (PIN), češka neprofitna, nevladina organizacija koja pruža humanitarnu i razvojnu pomoć u više od 30 zemalja širom svijeta. Zajedno sa PIN-om, ravnopravni članovi konzorcija su Everyday Peace Indicators (EPI), Omladinski Kulturni centar Abrašević (OKC Abrašević), Agencija lokalne demokratije Mostar (LDA Mostar) i Nešto više